Български Руский язык English

Изчистване на лаптоп. Защо и как се прави?

Кога има нужда от почистване на лаптоп и как точно се прави това. Един от най-често срещаните проблеми е повреда, възникнала във вашата преносима машинка, поради замърсяване и последвало затруднено охлаждане.

Съвсем естествено е, че когато е нов, наскоро закупен, лаптопа, не се нуждае от почистване веднага. Когато го използваме обаче приблизително една година, идва момента, в който ще трябва да се изправите пред проблема с почистване на лаптопа. Разбира се, нуждата от профилактика на всяка машинка е различна и през различен период от време. В зависимост от модела и производителя и най-вече от начина, по който боравите и използвате лаптопа си. Така например, собствениците на домашни любимци, както и пушачите, им се налага доста по-често да се сблъскват с този проблем.

Защо е важно редовното почистване на лаптопа?

Ако се чудите, защо всъщност е необходимо редовно почистване на лаптопа, отговора е съвсем лесен. Също както и настолните компютри, замърсяванията по важни съставни части на преносимите, може да доведе до проблеми при тяхната работа. Ненавременно самопроизволно изключване поради прегряване не е рядко явление. Напълно вероятно е и в даден момент, да не успеете да стартирате вашия лаптоп, след такова внезапно самоизключване. Единственото и най-вероятно разрешение на проблема, може би ще бъде ремонт или смяна на дънната платка, което освен времеемко е и доста скъпо струващо. А след една такава манипулация, не е сигурно изобщо колко дълго ще продължи да работи машинката, тъй като този вид ремонти са доста нетрайни. Именно затова в важно навременното почистване на лаптопа. Принципно, производителите на лаптопи, се съобразяват с топло-отделящите елементи и поставят достатъчно отвори и вентилатори по дъното му, но битовия прах, космите и фините влакна бързо се натрупват по тях.

Прегрява ли лаптопа?

Начините да разберете прегрява ли вашия лаптоп са няколко. Най-сигурния от тях е с използването на създадена за целта програма. Има няколко доста лесно достъпни и добре измерващи вътрешната температура на компонентите програми, които са напълно безплатни за потребителите. AIDA64 е позната такава програма, която може да изтеглите от тук. Всички те може да имат съвсем индивидуален интерфейс, но принципа на който работят е общ. Затова е хубаво да изберете най-удобната за вас и да я използвате периодично, за да сте сигурни, че навреме ще предпазите лаптопа си.

Изчистване отвътре с разглобяване.

Самото почистване на лаптопа, става по доста специфичен начин. Той трябва да се отвори и да бъде разглобен на отделни слоеве. Нужно е крепежните елементи на машинката да бъдат отбелязани. Понякога дори се налага и съставянето на схема, по която да работите в процеса на сглобяване, след като е завършила профилактиката. Отделя се и се почиства не само перките на вентилатора, а и самия радиатор, който е хубаво да се продуха с помощта на компресор например.

Смяна на паста и подложки

Понякога се налага смяна на старата термопаста, като старата се изтрива надлежно и след това се поставя новия слой. Хубаво е да се проверят оригиналните подложки, и ако тяхното състояние, не е задоволително добро, за работата на лаптопа, трябва да бъдат заменени с нови такива. Нанася се специална смазка върху вентилатора, за да се улесни неговата работа. След като всички елементи са проверени и почистени е ред да се сглоби лаптопа отново. Най-накрая е нужно да се провери в норма ли е температурата на процесора и видеокартата, като за целта използвате нужната за това програма. Ако няма остатъчно прегряване, значи всичко е нормално и вашия лаптоп е готов за употреба.

Изберете добър сервиз

Тъй като лаптопите са доста по фини и сложни машинки от настолните компютри, хубаво в да не се заемате с чистенето им сами в къщи. Най-добрия вариант е естествено да отидете в специализиран сервиз, където е могат да ви помогнат.Всяко замърсяване, следователно и всяко почистване на лаптопа е уникално, именно затова и няма да се ангажираме като конкретизираме каква би била цената, която ще определи сервиза, за услугата, която трябва да ви бъде предоставена.