Български Руский язык English

Как работим?

сервиз за компютри и лаптопи

Как работим в сервиз за компютри и лаптопи? Сервизна дейност.

Казвам се Димитър Георгиев и съм експерт в областта на сервиза на компютри и компютърните технологии. Разполагам със сервиз за компютри на адрес град София, кв. Изток, ул. „Атанас Далчев“ 7.  Заедно с мои колеги, с които от години работим съвместно, успешно се справяме дори с най-трудните сервизни проблеми с компютърна техника и лаптопи. В нашия сервиз съществува разделение на дейностите. Аз съм специалист в областта на програмните продукти, настройки, софтуерните проблеми и несъвместимости. Колегата Инж. Владимир Тулилов е изключително ценен специалист по хардуер, особено що се отнася за тежките ремонти на лаптопи, монитори и други електронни платки и елементи. Аз лично предпочитам работата на системен администратор и софтуерната част. Накратко ще опитам да опиша процеса на работа в сервиза, както и при повикване на адрес, с цел максимална яснота и за да избегнем трудности при работа с Вас.

1. Сервизна дейност:

В сервиза приемаме компютри, лаптопи и монитори за поправка и ремонт всеки ден без неделя и по празници. Желателно е предварително да се свържете с нас на телефоните за връзка със сервиза, за да обсъдим проблема и да оставите телефон за обратна връзка.

Диагностична дейност.

Първо се прави диагностика на проблема, бил той софтуерен или хардуерен. Софтуерната диагностика включва преди всичко проверка за наличие на вируси, спай- ад- и друг  зловреден софт. Проверява се също така операционната система за вътрешни грешки. Диагностиката включва хардуерен тест по компоненти – диск, памет, дъно, чипсет, видео карта, издържливост на захранването, двд четец и прочее. Освен това се прави бърн-ин тест на системата със замерване на температури на процесора, дисковете и видеото. Теста на „желязото“ е важен за изключване на проблеми свързани с хардуера на компютърната система. Ние ви информираме за резултата от диагностиката и възможностите за ремонт, както и за цената за работа и материали, след което вие потвърждавате, или отхвърляте поправката и ремонта. В случаите, когато е направена диагностика и сте отказали ремонта се заплаща само диагностиката.

Важно! Ако ремонта е потвърден диагностиката става безплатна и влиза в цената на ремонта.

Ремонтна сервизна дейност

На базата на проведена диагностика в сервиза започваме работа по отстраняване на намерените проблеми с вашата техника, след провеждане на телефонна консултация с вас. Съществуват различни случаи.

Най-чести ремонти при настолни компютри са:

 • Дефектирало захранване (захранващ блок) – захранването на настолния компютър е супер важна негова част, без която компютъра ви просто спира да работи, или често саморестартира. Захранване се сменя с ново или ремонтира, в случаите когато си струва, пр. ако става дума за по-мощно марково захранване.
 • Дънна платка – ядрото на компютъра – най-често се сменя с нова, или ако са кондензатори се ремонтира. При повреда в дънната платка най-често компютъра не пали на монитора, само завърта вентилаторите или изобщо не иска да стартира. Възможно е също самопроизволно рестартиране.
 • Видеокарта – важен компонент за добър образ, при плейване на видео и при игри. При проблеми с видео карта виждаме черти, странни фигури на монитора и/ или чести сини екрани и крашване. Дефектна видеокарта обикновено се сменя с нова.
 • Хард диск – диска е носител на цялата информация на компютъра, включително и на програми, операционна система и лични данни. Ако диска се повреди, е възможно първоначално да наблюдаваме забавяне на работата на компютъра, при чести зависвания и дори забиване и „замръзване“ на ОС.  В някои случаи е вероятно внезапен срив на Windows. Ако видите съобщение от типа „No Boot Device…“ при включване на компютъра е много вероятно да става въпрос именно за проблем с твърдия диск. Ето защо ако имате важна лична информация е добре често да архивирате в облак или на външен носител. Дефектиралия хард драйв не подлежи на ремонт. Той се сменя с нов, или тестван такъв втора употреба, работещ нормално и без бед сектори. Добра диагностична програма за целта е Hard Disk Sentinel.
 • Рам оперативна памет – платки, които е възможно да дефектират. Оперативната памет често има свойството да се поврежда, като започва да дава грешки при четене и запис. С подходящ тест като MEMTEST например лесно може да разберем дали паметта работи добре. Дефектиралата рам на практика се проявява в чести сини екрани и саморестартиране. Понякога проблема може да идва от чипсета обаче.

Проблеми при лаптопите

Проблемите при лаптопите могат да са много и различни. Естеството на проблема, както и ремонта на лаптоп е трудно да бъдат описани накратко. Част от проблемите са сходни с тези при настолните компютри, а друга част имат строга специфика.

 • Счупване на лаптоп при удар и падане
 • Заливане на лаптоп с бира, кафе, вино, сок, вода
 • Повреди на: букса, панти, дисплей или матрица, лентов кабел, дъно- чип сет, видео чип, твърд диск или MSATA, SSD, WiFi адаптер, USB портове, слаба батерия на дъно или на лаптоп и много още.

Софтуерни програмни проблеми

 • Проблеми с вируси – на първо място. Това са чести проблеми със злонамерен софтуер, който влиза нежелан във вашия компютър, като краде информация или прави разни поразии
 • Проблеми с Microsoft Windows операционна система – възможни грешки в системни файлове на уиндоуса, във файловата система на дяловете и много други
 • Проблеми с драйвери – възникват при неправилно инсталиран или погрешен драйвер за устройство.
 • Проблеми с програмно обезпечаване – най-общо проблеми с програмите

2. Заявка на адрес:

Приемаме заявки за посещение на адрес при предварително договаряне на час за посещение за до 24 часа от обаждането на клиента. Минимална такса за експертни компютърни услуги на адрес е 60 лева. За работа до 2 часа таксата е 80 лева.

Все по-често правим и насочваме клиентите си към дистанционни компютърни услуги. Може да се свържете по телефона, на e-mail, или във формата „заявка за ремонт“ на нашия сайт. Ние ще се свържем с вас за уточняване на проблема, а също за да определим точен час за дистанционна помощ. Цената на дистанционните услуги е 20 лв., а услугата може да се изпълни на практика веднага след вашето обаждане.
На повикване се извършва сервиз и ремонт на настолни компютри, инсталиране и преинсталиране на операционни системи Windows, Linux, Mac OS, драйвери, програми, игри, приложен софтуер по поръчка, настройване на рутери, мрежи, периферни устройства, както и всякакви други софтуерни и програмни услуги. Посещения на място се правят само за квартал „ИЗТОК“, до адреси вблизост до сервиза.

3. Напоследък все по-удобна става отдалечената компютърна помощ и отдалечените компютърни услуги.

Като модерен сервиз ние също предлагаме дистанционни услуги, отдалечена помощ и сервиз. За целта е необходимо да се преведат 20 лв. по сметката, указана в раздела за отдалечена помощ. Оттам вие може да изтеглите модула за отдалечен достъп, да го стартирате и да се свържете с нас за по-нататъшна поддръжка до разрешаване на проблема. Не се притеснявайте, че няма да се справите. Наш специалист ще ви напътства стъпка по стъпка до отстраняване на проблема. Важно е предварително да знаете, че отдалечена компютърна помощ е възможна само при работеща операционна система и активна интернет свързаност. За компютърните услуги от разстояние е без значение къде по света се намирате, в София, България, или в чужбина. Това няма никакво значение. Просто позвънете на 0894 700 233.

Повече за сервизната дейност и ремонти може да видите тук