Български Руский язык English

Кога се извършва почистване на лаптоп?

Колко често се чисти лаптопа?

Почистване на лаптопи трябва да се работи поне два пъти в годината, когато се ползва в запрашена или замърсена среда, когато се пуши в помещението вблизост, или когато има домашни любимци, които пускат козина и косми. Лаптопа се чисти, за да не прегряват чиповете и да може да ви служи вярно дълго занапред. Ако ползвате лаптопа си в сравнително чиста и незамърсена среда почистването му може да се прави през около две години.

Преносимите компютри, в това число лаптопи, таблети, нетбуци, ултабуци са наистина много удобни, защото можем да ги вземем навсякъде със себе си. Те имат всички функции, приложения и т.н, както настолните компютри. Точно затова лаптопите станаха по-предпочитани. Въпреки всичките им плюсове, тяхната мобилност ги прави по-податливи на замърсяване и счупване. Лаптопа бързо „просмуква” прахта, която се наслоява по най-дребните частици и от там идват много от проблемите. Когато прахта се е наслоила устройството не може да се охлажда качествено и вреди на дънната платка и процесора. За да избегнем прегряването на лаптопа и непоправимата вреда е нужно най-малко два пъти в годината да му се извършва почистване от специалист.

Самият прах, който се е наслоил по лаптопа не само създава проблеми за процесора. Той вреди и качествената работа с устройството, то става по-бавно, забива постоянно, рестартира се без да сте дали тази команда и други „пречки”, които пречат на нормалната му експлатация.

Знаем, че на пазара се предлагат охлаждащи поставки за лаптопи. Да те са едно добро решение, но са само временно решаване на проблема с охлажането и временно „заздравяване”. Ако лаптопа ви е задръстен с прах, косъмчета и други малки частици се набиват в охлаждащите отвори на вентилатора и е въпрос на време процесора да прегрее и тогава охлаждащата поставка вече не може да помогне в случая.

Има ли нужда лаптопа от почистване?

Програма за проверка на състоянието на лаптопа – има ли нужда той почистване?

Програмата за проверка на температурата на лаптопа се казва AIDA64 и е напълно безплатна, всеки може да си я изтегли от Нета и да провери състоянието на устройството си. Самата инсталация не отнема много време, а проверката приключва само за няколко минутки. Ето и какво да направите:

  1. Свалете и инсталирайте програма AIDA64 на своя лаптоп
  2. Стартирайте я и после от менюто горе изберете и кликнете на бутона System Stability Test
  3. Натиснете бутона Start намиращ се долу в ляво за да стартирате теста. При това теста автоматично натоварва процесора, паметта и видеокартата при чекване на 100%.
  4. Изчакайте около 5 минутки програмата да продължи теста и да изчертае графика на температурите на елементите.

Ако стойностите на процесора показва надвишаване над 80 градуса по целзий е задължително да занесете на сервиз устройството си и професионалист да извърши проверка със замерване и почистване. Само при някои Core i7 процесори нормалните температури при високо натоварване може да превишат нормално 80 градуса. В останалите случаи това може да се окаже голям проблем. Само така ще си спестите бъдещи повреди следствие прегряване. Прахта е вредна и за здравето ни, така че предприемайте редовно почистване на лаптоп. Има опасност от обостряне или развиване на алергии или инфекции, поради факта, че устройството е мобилно и се „сблъсква” с околната среда навсякъде. Вреди за здравето възниква заради принципа на охлаждане, защото голяма част от попадналите прахови частици в него биват изхвърлени. Тютюнопушенето и катрана който се отделя от дима влошават ситуацията оше повече.