Български Руский язык English

Възстановяване на данни и файлове

Възстановяване на данни и файлове

Кога е възможно възстановяване на данни и кога това е невъзможно?

Проблемът с изгубени файлове винаги е голям.

Независимо какво е изчезнало – снимки, бази данни, документи на Word и Excel или някакви други файлове това може да ни върне бързо в изходна позиция.

Ясно е че не можем с лека ръка да допуснем да изгубим ценни данни от нашия компютър и лаптоп и просто да пием по една студена вода. Всеки от нас работи усърдно всеки божи ден на компютъра си, като събира материали под форма на файлове върху хард диска. Месеци упорита работа не може просто така да отиде на вятъра.

възстановяване на данни
Често не се стараем изобщо и дори нехаем да архивираме и да правим бекъп на важната информация, която имаме на локалния твърд диск. Само че това е грешка, която често се заплаща скъпо.

Няколко са причините за загуба на информация:

Хардуерен проблем

Да предположим, че както си работим на лаптопа в един момент той просто спира да отваря десктопа и да зарежда операционната система. Всички файлове обаче са там на работния плот или в моите документи и ние вече не ги виждаме. Хардуерните проблеми може да се дължат на проблем с някой от частите на лаптопа – дъно, диск, рам, видео карта най-често. Молете се обаче да не е хард диск. Твърдите дискове имат една много неприятна особеност, както и всяка електроника впрочем – просто спират да работят изведнъж и без да разберете какво се случва файловете ви изчезват в нищото.

Софтуерен проблем

Загуба на данни става и при проблеми с файловата система, когато операционната система не е в състояние да разчете правилно дяла на твърдия диск. В такъв случай може да получите съобщение че за да се ползва диска трябва да бъде форматиран. Най-често този проблем се явява при външни хард дискове и флашки. Разбира се формат на диска няма да реши проблема, така че по-добре не го правете.

Случайно изтриване

По погрешка може да изтрием файл или файлове. Не е единичен случай по погрешка да затрием важна информация. Важното е след това какво ще направим. В никакъв случай не се опитвайте да възстановявате файлове директно върху същия диск. Това е грешка, която често може да стана и фатална.

Когато белята е факт

По-добре потърсете професионален сервиз по възстановяване на данни. Много програми за възстановяване не са ефективни и не могат да върнат на практика загубеното. Това важи с особена сила когато загубата на файлове е свързана с припокриване на сектори. Такъв е случая със загуба на данни след неправилно форматиране и преинсталиране в погрешния дял на диска. За него ще ви трябва определено специалист по възстановяване на данни.

Има най-различни случаи при които може да изчезнат файлове. Такива са загуби от хард диск, при случаен формат на диск, от форматирана карта памет и флашка, при проблеми с външен хард диск, които може да са от най-различно естество, като се предположи проблем с интерефейса от SATA към USB и се стигне до тотален краш на магнитния диск.

В повечето случаи може да се извадят файлове, като документи под уърд, ексел, пауърпойнт, акробат, снимки, видео дори от припокрити сектори или след форматиране по погрешка.

В случаи, при които носителя е изгорял, или е напълно спрял да работи възстановяване се прави само в лабораторни условия и излиза скъпо. Във всички останали случаи е напълно възможно и се прави сервизно.

При необходимост от възстановяване на данни, не се колебайте да се свържете с нас на  0894 700 233