Български Руский язык English

Ремонт на лаптопи

Ремонт на лаптопи

Диагностика и ремонт на лаптопи

Нито една техника не е презастрахована срещу ремонт. Лаптопите не правят исключение от правилото. Рано или късно е възможно вашия лаптоп да се наложи да посети сервиз. Този факт не бива да ви плаши. За щастие повечето дейности в сервиза са профилактични. Те са свързани най-често с почистване и профилактика против прегряване, софтуерни услуги и други. Тук накратко ще проследя по-сериозните ремонти на лаптопи извършвани често от нас, без да се спирам на почистването и профилактиката. При нас диагностиката на лаптоп е безплатна и влиза в цената на ремонта. В случай че клиента се отказва от ремонт, след направена диагностика в сервиза, само тогава диагностиката се заплаща на цена не по-висока от 30 лева.

Смяна на клавиатура на лаптоп

смяна на клавиатура на лаптопКлавиатурата на лаптопа има свойството лесно да се поврежда. Причина за това е , че тя винаги е изложена в най-пряк контакт със собственика на лаптопа. Не познавам човек, който да не се изкушава да си пие кафето, или да яде вкусотии върху клавиатурата на лаптопа си. Лошо няма, но когато замърсим или залеем клавиатурата, тя отказва да работи адекватно. Възможни варианти на дефект са спиране на някои клавиши, трудно зацепване и дори блокиране на цялата клавиатура. Тук е добре да кажем, че проблема е много неприятен, но пък се решава бързо и лесно. В сервиза ние поръчваме и сменяме клавиатури на всички марки и модели лаптопи за нула време. Повечето видове клавиатури не са скъпи и се сменят сравнително лесно. Така че ако ви се е прецакала клавиатурата не му мислете и я сменяйте с нова.

Смяна на вентилатор на лаптоп

Ремонт на вентилатор на лаптопПочистване на лаптоп от прах е може би най-срещаната профилактика при лаптопите. Почистването отвътре със смяна на термо-паста се прави обикновено през две години, когато лаптопа се замърси, а пастата изсъхне. Понякога обаче почистването, смяната на паста и смазването на вентилаторчето се оказва недостатъчно. Вентилатора на охлаждането на лаптопа може лесно да дефектира. Той започва да върти по-бавно, да вибрира и шуми неприятно, а понякога дори напълно блокира и спира да работи. Това естествено е сериозен проблем за охлаждането. Лаптопа може бързо да прегрее и дори да изгори. При проблем с вентилатор той може да бъде сменен с нов.

Смяна на дисплей (матрица)

матрица за лаптопМатрицата или дисплея на лаптопа може да се счупи, или да изгасне, ако подстветката му изгори. Матриците са сравнително скъпи и са много специфични. Възможно е също да се появят черти на екрана. диагностиката на проблемите с дисплея е много важно да се направи преди да се правят изводи. Често се бърка проблем с матрица с този на видеокарта. Към матрицата и лампите напрежение подава платка или елементи, които също може да дефектират. Ето защо е важно да се изолира причината.

Ремонт на USB

ремонт на USB на лаптопUSB-то е нещото, което ни дава възможност да свързваме периферни устройства към лаптопа. Обикновено свързаме през юесби порта мишки, флашки, външни дискове, принтери, скенери и прочее други устройства. Без да работят USB портовете ние оставаме с вързани ръце до голяма степен. Причини за проблем с портовете може да са самите портове или чипа на южния мост. Възможно е също откачане на лентов кабел, водещ до странични портове.

Дефектирал твърд диск (HDD)

дефектирал хард диск на лаптопДефектиралия хард диск е сериозен проблем, който много бързо ще спре цялата ви работа. Ако сте наблюдателни, лесно може да забележите, че хард диска не е наред. Лаптопа изведнъж се забавя силно, забива или блокира напълно, без видима причина. Възможно е да не иска да стартира и зареди операционната система. Това се проявява като грешка от вида ”Missing operating system” или “Operating System Not Found”, а също съобщение за лисващ файл на черен екран. Най-страшното при дефектиралия твърд диск е загубата на информация. Ако имате важни файлове в лаптопа си е много рисковано да не ги загубите. Ето защо още при първи съмнения за симптом за повреден диск потърсете експретна помощ. Не чакайте диска напълно да спре защото тогава ще е късно за възстановяване. При съмнения относно проблеми с хард диск изтеглете програма за наблюдение на смарт стойностите на диска от тук. Hard Disk Sentinel е чудесна възможност да се ориентирате приблизително за диска си. Прочете внимателно какво пише в първата секция Overview за диска. При стойности на Health повече от 98 процента обикновено няма за какво да се притеснявате.

Дефектирал SSD или MSATA

MSATAТези устройства се ползват със същата цел като твърдия диск, с тази разлика, че при тях няма механични части, а само електроника. Поради това те работят много по-бързо. SSD дисковете са бързи, но могат да изгорят и да спрат да работят изведнъж без видима причина. Ткака че ако ползвате SSD не дръжте важна информация на него. По-добре е за данните да отделите средства за втори магнитен диск. А най-добре правете архиви постоянно. В днешно време има много начини да се архивира и поддържа архива актуален. Облачните услуги са чудесен начин за бекъп. Също може да използвате външен диск или флаш памет за целта. Когато SSD-то дефектира, то трябва да се подмени. Операционната система и програмите се качват отново.

Батерия за лаптоп

батерия за лаптопБатерията за лаптоп се износва с времето. След няколко години вярна служба е нормално тя да спре да държи, или да държи по 5-10 минути. Батериите са сравнително скъпи, но се намират. Всеки модел лаптоп има строго специфична батерия. Тоест при поръчка на нова батерия е важно тя да бъде за същия модел лаптоп. Често ме питат трябва ли да сменяме батерията, ако не я ползваме, или я изпорзваме рядко. Отговора е не. Ако не ви се дават пари за нова батерия просто извадете старата от лаптопа си и го ползвайте без батерия. Това няма да бъде проблем за нормалната му работа.

Важно е да знаете!

Когато купите нов лаптоп, или смените нова батерия първо трябва да се погрижите за нея. Как става това? Когато включите за първи път батерия е важно тя да влезе правилно в работен режим. Циклите на пълно зареждане и разреждане трябва да се направят неколкократно. При ползване на лаптопа с инсталирана батерия задължително изключвайте зарядното поне веднъж седмично и оставайте машината да разреди.

Проблем с CD / DVD-RW устройство.

смяна на DVD-RW устройство на лаптопDVD устройствата за четене и запис на дискове често се повреждат. При това те започват да не разчитат някои дискове или при запис дават грешка. Понякога устройството не спира веднага да работи. Постепенно то започва да не отваря някои CD или DVD дискове. А с течение на времето напълно отказва да отваря дискове и да записва дискове. За щастие тези устройства се намират, взаимосъвместими са и не са скъпи. Смяната им решава проблема.

Смяна на батерия на дънната платка

батерийка за дъно на лаптопТази батерийка е малка кръгла с номер CR2032 или CR2025, подобна на тази на изображението в ляво. Тя отговаря за запазване на настройките на BIOS. Ако не подава 3V, или си е отишла, тогава дънната платка се разрежда и BIOS се ресетва до Default. Това може да доведе до проблеми с някои настройките и дори до невъзможност лаптопа да зареди операционната система. Доброто здраве на тази батерийка е важно.

Проблеми с безжична мрежа

img_20160908_113916Безжичната мрежова връзка се осъществява от малка платка включена към дъното на лаптопа, наречена Wi-Fi адаптер или Wireless Adaptor. Важно е тази платка да работи добре, за да нямате проблем с безжичния си интернет. Ако често връзката прекъсва или сигнала е слаб по добре потърсете сервиз за диагностика на проблема с безжичната мрежа. Понякога проблема може да се дължи и на лош контакт на адаптора с антените. Недобър контакт или откачена антена рефлектира автоматично на сигнала на приемника. В резултат мрежите губят сигнал или дори изчезват и изобщо не се виждат от адаптора.

Смяна на счупена букса на лаптоп

повредена букса на лаптопБуксата, която се намира в лаптопа е споена за дънната платка. Проблема с разбита букса може да се окаже много сериозен. Сигурно на пръв поглед за незапознатия юзър такъв ремонт изглежда банален, но това съвсем не е така. През тази букса минава цялото напрежение което зарядното подава на лаптопа. Опасността идва по две причини. Буксата може да окъси и да изгори дъното. В обратен вариант тя спира да подава напрежение към дъното и лаптопа не се включва повече. Ремонта на букса на лаптоп е сериозно предизвикателство дори за добър компютърен специалист с опит. За да се разреши е необходимо първо да се поръча нова оригинална букса за същия модел. При ремонта особено трябва да се внимава за неволно окъсяване при спояване на новата букса за дънната платка. Едно окъсяване там може да се окаже фатално за целия лаптоп. Ето защо този вид ремонти са сложни и отговорни, а оттам и сравнително скъпи.

Смяна на букса на зарядно

смяна на букса на зарядно за лаптопБуксата на зарядното устройство (адаптер) също може да даде проблем. Смяната на буксата се извършва винаги заедно с кабела. Правилния подход за ремонт на букса на адаптер е поръчка на нов кабел с букса и смяна на стария.

Изгоряло зарядно

Ако зарядното ви изгори, то спира да подава напрежение към лаптопа и когато батерията се изчерпа той се изключва и спира да включва. За щастие зарядни се намират и се сменят. Цената на съвместимите зарядни не е висока така че всеки може да си позволи смяната.

Рам памет и ъпгрейд на рам

дефектирала рам памет на лаптопРам паметта сравнително рядко дава проблеми, но не е изключено платка рам да дефектира. Смяната на дефектиралата платка решава този проблем. Ако имате два гигабайта рам памет или по-малко е добре да помислите за ъпгрейд и качване на повече рам на вашия лаптоп. За да се информирате за възможните варианти за ъпгрейд на вашия лаптоп най-добре ни потърсете в сервиза.

 

Ремонт на дъно – смяна и презалепяне на чиповете

ремонт на дънна платка на лаптопТези ремонти на дъно са едни от най-трудните, най-неприятните и съответно най-скъпите от всички възможни ремонти на лаптоп. Въпреки това те се правят успешно в нашия сервиз. Най-често проблеми идват от видеокартата и чипсета. Това са фабрично споени сложни по същонстта си чипове с множество крачета. Обикновено следствие на прегряване тези чипове могат да дефектират. Възможно е някое от крачетата с които са свързани към дънната платка на лаптопа да прекъснат. В следствие при стартиране индикаторните светлини на корпуса светнат но екрана на лаптопа остава черен, тоест дъното не се инициализира.

Ремонт на пантички

Лаптопа има пантички. Те са много важни за да може капака да се отваря и затваря нормално без да пада или да зачупва корпуса. Ремонта на пантички и труден а понякога дори невъзможен. Важно е държачите в пластмасовия корпус да са здрави.

Други

Камера, микрофон, тъчпад, блутут, спикъри са други възможни проблеми с лаптопи. Макар и по-рядко но се случва да дефектират. За ремонта на тези устройства потърсете помощ в сервиза.