Български Руский язык English

Ремонт на лаптопи сервизно.

Защо устройството най-често се носи в сервиз.

Ремонт на лаптопи сервизно се прави доста по-често, отколкото при настолните компютри. Истината е, че макар и доста по-удобни, те са в пъти „по-деликатни”. Не само защото техните компоненти са разположени в по-ограничено пространство, а и защото повече са в движение.

Важното и характерно е, че техните части или консумативи понякога са в пъти по-скъпи от настолните компютри. Да вземем например една много важна част, а именно дънната платка. При лаптопите, цената и понякога може да достигне до осемдесет процента от цената на съвсем нов преносим компютър. При нужда, някои от техните части не са взаимозаменяеми. А именно – за всеки конкретен модел преносим компютър, може да използвате само определени за този модел и марка компоненти. Затова е хубаво да се избегне до честото прибягване към поправка на машинката, чрез редовно поддържане и профилактика.

Време необходимо за ремонт на лаптоп

Друго нещо, което е съвсем характерно за ремонт на лаптоп е времето, което е необходимо. Тъй като целта на преносимите компютри е да бъдат компактни, те са съставени от доста по-малки компоненти, изискващи много по-прецизна намеса. Времето за сглобяване и разглобяване на един лаптоп, също може да бъде по-продължително от времето, необходимо това да се случи с един преносим компютър. Понякога, различните производители, използват различни болтчета с различни глави, което е доста време отнемащо не само при разглобяването. При сглобяването всяко едно от тях трябва да си отиде точно на неговото място.

Прегряването е главния виновник за ремонта на лаптопи

Като една от най-срещаните причини при ремонт на лаптопи сервизно, се посочва прегряването. За да избегнем честото посещение в сервиз, е важно да осигуряваме на лаптопа си оптимален въздухопоток. Не бива да покривате по никакъв начин мембраните на радиаторите. Също така, за да се избегне прегряване е необходими преносимия компютър да бъде редовно отварян и неговите компоненти да бъдат профилактично почиствани от прах. Да се сменя редовно термо паста и подложки на всички, нуждаещи се от това охлаждащи елементи. Друго, което също влияе много неблагоприятно на работата на вашата машина, и може да доведе до необходимостта от ремонт, са различните софтуерни проблеми. Когато лаптопа ви е пълен с излишни авто стартиращи програми, или е заразена с вируси, тя работи на доста по-високи обороти, което също води до толкова пагубното прегряване. Така, че  профилактика на софтуера, също не трябва да се пренебрегва и трябва да бъде осъществявана доста редовно.

Пазете лаптопа от заливане

Друга, доста често споменавана причина за ремонт на лаптоп, е именно заливането с течност. Специалистите съветват, ако това се случи на вашия преносим компютър да действате бързо. Първо изключете лаптопа и след това извадете адаптера. Премахнете батерията и го обърнете със залятото надолу. При първа възможност занесете преносимия си компютър в сервиз. Специалистите ще преценят пагубни ли са щетите, които сте нанесли, или ще могат да възстановят вашия лаптоп.

Пазете лаптопа от удар

Тъй като вече споменахме, колко крехки са преносимите компютри, не можем да не споменем и още една характерна причина за ремонт на лаптоп – удар или изпускане. Ударите имат най-опасни въздействия върху лаптопите, и като цяло могат да нанесат най-много щети. Възможно е да се наложи смяна на монитора, корпуса или дънната платка. Нерядко и изключително често се случва и повреда на твърдия диск, при което за съжаление почти сигурно се стига до безвъзвратна загуба на информацията, съхранявана в преносимия компютър.

Внимавайте да не се спънете в зарядното

Спъването в кабела на зарядното на лаптопа може да има много сериозни последствия. В резултат може да се счупи буксата вътре в лаптопа, да прекъсне буксата на зарядното. Може дори да падне целия лаптоп и да се счупи. Така че не разпъвайте кабели през стаята и внимавайте да не се спънете в зарядното. Ако има деца в къщи, те не гледат къде тичат, тъй че спъването ще е неизбежно освен ако не вземете мерки предварително.

Като обобщение, за ремонт на лаптопи сервизно е важно да споменем следното. Каквато и да е причината вашата техника да има проблем, най-добре ще бъде да не се пробвате в къщи. Потърсете специализиран сервиз вместо това. Ще са необходими не само специфични умения и условия, а и доста скъпо струваща техника, с която вие не разполагате. Цените, както и времетраенето могат да бъдат характерни за всеки различен проблем, който е наложил повредата. Това може да бъде съгласувано предварително със сервиза, на който сте се спрели, и който сте преценили, че може да ви съдейства по най-адекватния начин.