Български Руский язык English

Колко е дълъг живота на преносимите носители на информация?

Външния преносим носител на данни не е нито вечен, нито дори достатъчно сигурен носител

Във времена, когато технологиите са навсякъде около нас, всички ползват преносими носители на информация и данни.  Твърдия диск, флаш драйв, карта с памет, та дори и хартията се считат за такива. В тази статия ще се опитаме да ви дадем информация, за да сте наясно, колко време може да използвате даден носител. Все пак не е без значение информацията, която искаме да оставим след нас на идните поколения, затова е хубаво да знаем каква дължина на живот имат различните носители на информация. Доколко е надежден освен това външния преносим носител?

Твърди (магнитни) дискове

Нека започнем с твърдите дискове с подвижни и магнитни механични части. Те се ползват като статични дискове при лаптопи и компютри, а също и като външни дискове на USB. Тяхната популярност изобщо не намалява през годините. Дори обратно. Напоследък се забелязва нарастваща тенденция в тяхната употреба. За тях трябва да кажем, че на качествените такива, продължителността на живот е средно между три и пет години. Но при тях съществува и една уловка – често тяхната амортизация бива ускорена ако работят при неблагоприятни за тях условия като висока или ниска температура, силна вибрация, шокове, или проблем със захранването на системата. Това именно означава, че те рядко просрочват срока, който е даден от производителя. Този вид носители на информация, не са застраховани, че няма да ви предадат и доста по-рано от споменатия по-горе период. Застраховайте се, като периодично дублирате важното и ценно за вас на външни дискове или в „облак”.

Solid State Drives или SSD

Да преминем на твърдите дискове от типа SSD. Предимства пред предишните носители на информация за които говорихме, са много. На първо място разбира се е бързината им на работа (четене и писане). Също важно е, че те не са толкова податливи на външните фактори. Тяхното износване се определя от броя цикли на записване и изтриване на информация. Отварянето и четенето на информацията, не амортизира носителя. Периода, за който се смята, че е продължителността на техния живот е между пет и десет години. Те притежават безспорно своите силни страни, а слабостта на тяхната технология, не зависи само от активността на потребителя.

Флашки и карти памет

Следващите носители на информация, които ще разгледаме, това са флашките и картите памет. В днешно време, без тяхното удобство, вече не можем. Поради компактните си размери и все по-нарастващия капацитет, те са лесни за пренасяне и съхраняване. Техен основен недостатък е възможността да изгорят при неправилно включване, токов удар или поради неизправен USB порт, което за жалост често се случва. Тяхната технология е аналогична на тази на SSD-тата, тоест известно ограничение за броя на записи и изтриване на информация. Но тъй като става дума за хиляди подобни цикли, перспективата, тези информационни носители да станат безполезни, е минимални и почти нищожна. Разбира се, по-активните потребители на тези устройства, водещи засилен дигитален живот, могат да надхвърлят препоръчителния брой на циклите, но е доста по-възможно да го загубят или счупят, по време на пренасяне, отколкото това. За умерено използване на тези носители на информация, им се предоставят от пет до десет години продължителност на живота. Но ако вашата флашка или карта памет се пази, прибрана е на сухо място и се съхранява на стайна температура, се вярва, че продължителността му на живот се увеличава до 25 години.

Оптични носители CD и DVD

Не можем да не споменем и оптичните дискове, като средства за пренасяне и съхраняване на информация. Когато се появиха, като на продукт на пазара, за тях усърдно се говореше, че ще живеят минимум сто години. Установи се обаче, че това много зависи от техния производител, качествата на използваните за направата им материали, а също така и начина по който те се съхраняват и запазват. След всичко това, разликите достигнаха десетилетия, като продължителността на живота им спадна между десет и тридесет години. Проблем при тях е издраскването и бързото стареене и окисляване на оптичната повърхност. Тук е важно да споменем, че при фабричното записване на информация, върху тези носители, тяхното качество се оптимизира. Ако сте използвали такъв, в „домашната записвачка”, трябва да бъдете щастливи, ако успеете да произведете информацията върху него дори и след срок от десет години.

Облачни носители на информация.

Един от най-дълготрайните и надеждни носители на информация е облака на сървър. Не случайно в последно време точно облачните услуги отчитат огромен ръст и наливат доста пари. Има много такива облачни хранилища като Google Drive, Onedrive, DropBox. Всички вече сме чували за тях, но малко ги ползват. Аз лично най-много харесвам безплатния облак на Mega.

В заключение.

Наистина ли са по-качествени и дълголетни новите носители на информация? Това със сигурност никой не може да каже. Истината е, че нищо не е вечно и ние трябва да се погрижим добре, за това, което искаме да оставим в наследство на тези след нас. Ако полагате необходимите грижи за своите носители на информация, те гарантирано ще просъществуват за по-дълъг период от време.