Български Руский язык English

Бавно отваряне на папки в Windows 10

Не отдавна, на пазара вече е и новия продукт на Windows. По бавно зареждане на папки при Windows 10 прави лошо първо впечатление. Редовните негови потребители, са се сблъсквали доста често с едни съвсем интересни и понякога досадни „решения” на системата, който  може да ни поставят в недоумение. Днес сме решили да обърнем внимание на една подобна ситуация. При нея често при използването на последния продукт операционна система се сблъскваме с проблема бавно и мудно стартиране на папките. Твърде вероятно е да срещнете този проблеми, дори при доста нови или супер бързи компютри, без видима причина. Защо се получава по този начин, и как да отстраните проблема с бавното зареждане на папки, ще ви разкрием сега.

Решение на проблема със забавеното отваряне на папки.

Проблема, който разглеждаме, датира от създаването на доста по предишна версия на операционни системи, а именно Windows Vista. Опцията, която им е зададена, има за цел уж да улесни самия потребител. Тя му предоставя възможност да окаже на операционната си система, точния вид на файловете, съхраняван във всяка определена папка. Идеята е, че по този начин, след като тя е наясно с вида данни, които се съдържат в папките, тя ще успява да ги визуализира доста по-бързо. Дори и самите вие да не сте задали такива указания на своя Windows, той автоматично ще активира тези оптимизации за голяма част от папките си. Успоредно с това, всяка следваща операционна  система, създадена от Vista насам, разполага с определена функция, която е зададена по подразбиране. Нейна цел, е да сканира всяка папка, съдържаща се върху твърдия диск на устройството, и да стартира въпросните оптимизации на файлове, въз основа на съдържанието им.

Проблем в алгоритъма

Тук е мястото, на което трябва да споменем, че съжаление, въпросния алгоритъм, не винаги работи съвсем правилно. Ефекта, който се постига при него е меко казано досаден. Всеки път, в който се опитвате да визуализирате дадена папка, Windows сканира всичките и налични файлове, и се опитва да ви ги „представи” по най-подходящия начин. Понякога, дори на модерен и бърз компютър, това може да му отнеме между десет и петнадесет секунди. Ако файловете в папката са повече, времето за отварянето и може да надхвърли минутка. За щастие има метод, по който ще направите своето зареждане на папки, доста по-бързо и не толкова трудоемко за операционната си система.

Елиминиране на проблема и оптимизиране на скоростта.

Първата стъпка, за елиминиране на проблема е, като установите, кои точно от папките ви са проблемни. Вероятно става дума за не-повече от две, най-много три такива. След като сте ги визуализирали, щракнете с десен бутон върху една от тях, и изберете опцията „Properties”. След това, огледайте внимателно и открийте секцията, наречена „Customize”. В нея, трябва да достигнете падащо меню, наречено „Optimize this folder for”. В него, са ви предложени няколко различни варианта, но за да елиминирате това  досадното бавене при зареждане на папки, е нужно само да отбележите опцията, зададена като „General items”.

Ако папката, която сте избрали има и създадени поддиректории, е нужно да сложите отметка и върху опцията с името ”Also apply this template to all subfolders”. Остава само да потвърдите решението си и да затворите диалоговия прозорец, в който сте направили промените. Същите действия трябва да бъдат и аналогично повторени в останалите папки, с които смятате, че имате проблем.

В заключение.

Това беше всичко, което трябва да направите, за да постигнете едно лесно и бързо зареждане на папките. Не е необходимо да изчаквате ненужно дълго време за визуализирането им. С тези няколко простички стъпки, ще „олекотите” не само вашата работа, а и работата на вашата операционна система. Така ще избегнете доста досадните и понякога ненужни решения, на вашия Windows, които понякога вместо от помощ, са в ущърб на потребителя.

Редовно чистете от вируси.

Не забравяйте редовно да почиствате вируси от лаптопа си с програмата AdwCleaner. Тя е безспорен лидер сред антимолуер програмите за почистване от вируси. Така компютъра ви ще работи винаги бързо и добре. Сканирането и почистването от вируси е елементарно упростено, а резултатите идват бързо.