Български Руский язык English

Видове ремонт на лаптоп. Особености на ремонта.

За начало нека кажа, че ремонтите на лаптопи могат условно да се разделят на две: ремонт на лаптоп, който си струва да бъде направен и такъв, който не си струва.

Не си струва например да се прави ремонт на дънна платка на лаптоп, който е по-стар. Това са най-често дефектирали чипове като видеокарта, чипсет, южен мост, проблеми в захранващата част. Този вид ремонт предполага висока цена, а гаранциите за успех са символични. Въпреки това тези ремонти се правят много често заради силното желание на собствениците им.

ремонт на дънна платка на лаптопРемонтите включват презалепяне, ребол, смяна на повредения чип. Излизат скъпо, защото се правят изключително трудно. Гаранциите са от един до 6 месеца максимум. Казано на кратко изгори ли дъното на лаптопа по добре го дайте за части и си купете марков лаптоп втора ръка или направо нов. На кантар са ремонтите свързани с дисплея (матрицата) на лаптоп. Случва се цената на нова матрица да стигне 300 лева. Ако тя е стандартна обаче цената може да е наполовина. Ако лаптопа ви е нов и скъп модел такъв ремонт по дънната платка би бил адекватен вариант за решаване на проблема.

 

Ремонт на лаптоп, който си струва

Ремонт и смяна на клавиатура.

ремонт на клавиатура на лаптопЕдин от най-честите ремонти на лаптопи са тези свързани с клавиатура. Враг номер едно на всяка клавиатура е замърсяването, заливането и домашния любимец. Възможни проблеми при заливане и зацапване са, че някои бутони спират да работят и пишат. Малките деца пък често може да отчоплят бутони от клавиатурата (внимавайте да не ги глътнат), което правят и котките. За щастие повредена клавиатура лесно може да се подмени с нова. Цените на нови клавиатури не са високи. Освен това закупуването на нова клавиатура има редица предимства пред варианта за ремонт на старата.

Смяна на вентилатор на лаптоп

вентилаторче за лаптопВентилаторчетата на лаптопите често дефектират и започват да бръмчат. В по-лошия вариант дори блокират и спират да въртят, като при това лаптопа вдига бързо температурите. При едно адекватно почистване от прах и смазване на вентилатора нещата може да се подобрят. Има случаи, когато профилактиката е безполезна обаче. Тогава се налага смяна на вентилатора с нов. Поради факта, че всеки вентилатор е строго специфичен по модела на лаптопа е необходимо поръчката да се направи коректно.  Ако вентилатора шуми силно и дразнещо, бръмчи и издава неприятни звуци не се колебайте да ни потърсите и помислете за смяна. Не подценявайте ролята на вентилатора за доброто охлаждане. Знайте, че ако вентилатора спре подлагате на огромен риск дънната платка заедно с чиповете. При недобро охлаждане лаптопа започва да се гаси сам. Това може да бъде индикация и сигурен знак, че имате сериозен проблем с прегряване.

Дефектирал HDD / SSD

смяна на хард диск на лаптопТакъв е например проблем с твърдия диск. Ако хард диска ви се е повредил то той лесно може да се смени с нов или с проверен втора употреба. Смяната на диска обикновено става бързо. Добрата новина е че дефектиралия хард диск предполага липса на други проблеми. След смяната му лаптопа работи повече от чудесно. Ако търсите бързина обаче се насочете към закупуване на SSD. Сега е момента да подмените старата технология на магнитните дискове с нова. Върху нов диск или Solid State Drive може да се даде гаранция до 2 години. Представа за общото състояние на вашия хард диск може да получите с помощта на програми като Hard Disk Sentinel или HD Tune. При проблеми в отчетите по добре се замислете за смяна, особено ако данните в диска са ви важни.

Проблемна RAM памет

рам памет на лаптопRAM паметта дефектира рядко. Трудно се диагностицира. Проблема е че често дори не се досещаме да я проверим, а иначе теста продължава повече от два часа. Затова пък всяка платка може лесно да се смени с нова. Цената на платка рам не е висока, така че всеки е в състояние да си позволи такъв ремонт. За целта се използва тестов софтуер като MemTest.

Вграден Wi-Fi адаптор

смяна на безжичен адаптер на лаптопБезжичния модул в лаптоп който ни свързва с рутера, без да е необходим кабел за това може да се повреди. Наблюдават се чести прекъсвания на връзката към интернет, изключване на адаптера, липса на обхват (мрежите се губят а при свързване иконката стои на една две чертички). Безжичния адаптор лесно може да се смени. Цената е по джоба на всеки. Съвместимостта на безжичните адаптори с дънната платка обаче често е проблем. Възможно е биоса да извади съобщение че адаптора не се поддържа  с последващо съобщение “SYSTEM HALTED”.

Букса за вход.

ремонт на букса на лаптопЕдин от често срещаните проблеми са тези с буксата на лаптоп. Там където буксата на адаптера влиза в лаптопа има друга букса, която често се разбива. Може да познаете по това че вътрешната букса започва да се клати, или ако се вгледате да забележите дефект. Проявява се като прекъсване в зареждането, което може да видите на иконката за батерия. Тя на моменти се променя като превключва от състояние на „зареждане“ в състояние „на батерия“. Повредена букса на лаптоп се сменя. Ремонта е труден и много отговорен, защото ако разпояването и спояването не се направят добре някоя от връзките около буксата на дънната платка може да окъси и да изгори целия лаптоп.

Букса на зарядно (Адаптер)

букса на зарядно за лаптопБуксата или по скоро кабела с буксата на зарядното на вашия лаптоп може да ви изиграе номер. Лаптопа спира да зарежда и вие се чудите какво става. Проблема с буксата на зарядното е пряко свързан с буксата за вход. Там именно се осъществява контакт за да се предаде електрическата енергия навътре. Ако има несъотвествие и входа е разхлабен това ще е проблем. Също едно пречупване на кабела при буксата или на самата букса води до проблем. Ремонта в този случай се прави като се сменя буксата заедна с кабела, запазвайки същия адаптер.

Неработещи USB портове

ремонт на USB порт на лаптопПри проблем с USB-та има две възможности – изгорял южен мост и разбити портове. В първия случай ремонта е труден, докато във втория би могло портовете да се подменят. 4 метални контакта се държат на пластмасова пластина. Ако тя се счупи е възможно някои от контактите да се опрат и да окъсят. Това е много опасно защото може да доведе до изгаряне на южния мост или дори на цялата дънна платка на лаптопа. Ето затова е важно отвреме на време да поглеждате и проверявате състоянието на вашите USB портове.

DVD-RW устройство

ремонт и смяна на записващо устройствоАко DVD-RW устройството на лаптопа ви се повреди (спре да чете дискове или спре да записва) не се тревожете прекомерно. То бързо може да бъде подменено с ново. Цените на дисковите устройства не са високи, така че всеки може да си го позволи. Ремонта в случая със сд и двд устройствата не се прави, защото не си струва. Устройството се подменя с ново и това решава бързо всяка болка.

Други проблеми с лаптоп

Тъчпад, камера, кардридър и други могат да се сменят, но често намирането на точните компоненти, както и ремонта са трудни.

смяна на батерия на лаптопБатерия за лаптоп.

Батерията на лаптопа се води консуматив. Времето на живот на батерията зависи от различни фактори. Много важно за здравето на всяка батерия е тя да се ползва постоянно. Особено в началото е добре неколкократно пълно зареждане, последвано от цялостно разреждане на батерията. Така тя влиза в работен режим и се подготвя да ви служи по-дълго време. Когато спре да държи и времето намалее под 10-15 минути трябва да се смени. Тя лесно се вади и се слага нова. Но това може да направите и вие сами. Нашия сервиз продава батерии за всички марки и модели. Достатъчно е да попитате за цена за вашия модел.

Почистване на лаптоп. Профилактика.

замърсен лаптопПочистването и профилактиката на лаптопи не спада към ремонта на лаптопи, но е много важно за доброто здраве на всеки лаптоп. Почти винаги проблемите с дънната платка на лаптоп, за които стана въпрос в началото са следствия от замърсяване и прегряване. Редовната профилактика и почистване ще ви спести тези проблеми със сигурност и ще предпази лаптопа от изгаряне. Препоръчително е веднъж годишно да се прави такава профилактика, която ще ви струва евтино, но ще спести много главоболия.

Ако сме пропуснали някой ремонт на лаптоп, то не е било нарочно. Възможни случаи на повреди при лаптопите са много. За да питате нещо, което ви интересува и не сте разбрали може да ни търсите на  0889 241 565 или на 0894 700 233