Български Руский язык English

Буксата на лаптопа ви е счупена – сменете я веднага

Счупена букса на лаптопа е другия голям проблем, заради който тези устройства влизат в сервиза често за ремонт. Причината за тяхното счупване в повечето случаи не е по вина на производителите, а по вина на потребителите. Те излизат „от строя” поради голямото им натоварване. Самата повреда може да бъде частична или пълна. Буксата може да „отчита контакт”, но да не работи както трябва при частична повреда. При пълна повреда, тя напълно отказва да „подаде контакт”. Независимо дали вашата букса е повредена частично или пълно, веднага се отправете към сервиза, за нейната поправка или смяна. Ако продължите да работите така има риск от по-тежки повреди, като един от тях е повреда в чипсета. Другите рискове, които поемате при ползването на лаптопа си със счупена букса са повреди контролера на зарядното, входната мрежа или дънната платка. Ако има повреди в някои от изброените компоненти, ремонта става по-сложен и разбира се по-скъп.

Симптоми на счупена/ повредена букса

Ето „симптомите”, които могат да ви наведат на съмнения , че буксата ви е счупена и се нуждае от смяна:
1. Ако раздвижите кабела на зарядното от към буксата, тя се клати и лаптопа може да се изключи веднага,
2. Преносимият компютър дори не иска да се включи и лампичката за зареждане към буксата не свети,
3. Има риск лаптопа ви да не се зарежда със оригиналното му зарядно, но да работи без проблем с друг подобен адаптер (обърнете особено внимание ако ползвате неоригинален адаптер на параметрите – те трябва точно да отговарят на оригиналните, волтаж и ампераж.)
4. Устройството се изключва без да сте му подали тази команда.

Смяна и ремонт на повредена букса на лаптоп

Смяна на счупена букса – смяната на букса при различните марки лаптопи протича по различен начин. Причината е, че те са „захванати” за устройството по различни начини. При някои от марките, буксите са запоени за дънната платка, а при другите марки има изведена мека връзка. В някои от случаите може да се подмени само буксата, а в други се налага да се направи ремонт на корпуса.
Трудоемка ли е задачата за смяната на счупена букса? – всъщност не е толкова трудна нейната подмяна, но не може да се извършва от непрофесионалисти. Не е желателно сами да се заемате с този ремонт. За един специалист, това е повреда, която се отстранява лесно, но ние не можем да го направим сами. „Временните ремонти”, като например залепване с тиксо или връвчица са неприемливи, не ги правете. Не е и препоръчително да се опитвате да я смените сами, защото няма да имате нужните специфични инструменти. Когато занесете лаптопа си за ремонт в специализиран сервиз, той ще бъде извършен с добра поялна станции и другите специфични инструменти в тази сфера. Само така ще бъдете сигурни, че повредата е отстранена и лаптопа ви ще продължи да работи нормално, а и няма да му бъдат извършвани „допълнителни ремонти”, ако например сте опитали да я смените сами и сте счупили и други компоненти.

Цена за ремонт на букса на лаптоп

Цените за смяна на счупена букса са различни според моделите на лаптопите, според това дали се нуждае от частичен ремонт или пълна подмяна. Все пак те варират от 30 до 60 лева. Разбира за всеки град и сервиз всичко е индивидуално, а това са само ориентировъчни суми.