Български Руский язык English

Почистване на лаптоп, за да не загрява прекомерно.

запушен радиатор на лаптопМного лаптопи имат един сериозен проблем и той е прегряване и прекомерно загряване на лаптопа. Когато лаптоп работи неговия процесор, чипсет и видеокарта (чипове разположени на дънната платка) загряват силно като отделят голямо количество вътрешна топлина. Тя трябва бързо да се изведе от вътрешността на лаптопа, защото в противен случай се получава прегряване. Това става с помощта на охлаждащата система на лаптопа. Съставена е от медни тръби, вентилатор и подложки върху чиповете. Целта е бързо охлаждане на чипа и извеждане на топлината.
В тази статия ще обясня по-подробно за същността на прегряването на лаптопите, тяхното почистване и защо може да се окаже фатално за тях, ако не се чистят редовно.

Технология на охлаждането на лаптоп

Термопасти и подложки

изсъхнала термо пастаПърво топлината се предава от чипа към медната проводяща система. Това е и първото слабо място. При това главна роля за отвеждане на топлината играе термо охлаждащата паста, или така наречените подложки. Те осигуряват сцепление и връзка към повърхността на самия чип. Ако пастата е изсъхнала, както се вижда на снимката в ляво, или подложките не правят добър контакт, топлината не може да се извежда и се получава сериозно прегряване. В случая показан на снимката термо пастата беше станала на камък и едва успяхме да я изчистим, за да я подменим с нова. Тъй като процесора и видеокартата имат вградена защита срещу прекомерно загряване (100 градуса по целзий), лаптопа се изключва сам. Сигурно си казвате: ами като има защита какъв е проблема? Проблема е че при често прегряване и самоизключване чиповете дефектират и се „отлепят“ от дънната платка. Ако термопастата е ок, то тя предава топлина към медните тръби.

Радиатор

замърсен с прах радиаторВторото слабо място е радиатора с вентилатора. В края на тръбите е разположен радиатор, който има множества тънки ребра, през които преминава въздуха. Подобно на охлаждането на двигателя на кола и тук имаме вентилатор който прави циркулация на въздуха като го издухва през решетъчната структура на радиатора навън. Въздуха обикновено се засмуква от отвори в корпуса на лаптопа, а се изкарва през отвора на радиатора, който обикновено е разположен в страни или отзад. Проблема тук е в замърсяването на радиатора с прах, косми, влакна, катран (в случай че се ползва в среда на пушачи) косми (ако имате домашни животни и любимци). Задръстването на отворите може да достигне степен, при която се образуват „тапа“ или „килимче“, не позволяващи да преминава топлия въздух. Така прегряването става факт.

Вентилатор

вентилаторче на лаптопТрето слабо място е самото вентилаторче. Много често се случва то да спре да работи нормално и да се върти. Причина за това може да е, че е изгорял, или че е блокирал от замърсяване. В този случай обикновено лаптопа работи известно време 15-30 минути и гасне, след което при включване не стартира. Едва когато мине време и се поохлади тръгва отново но след минути отново се изключва. В такива случаи е необходимо вентилатора да се смени с нов. Поръчва се вентилаторче за същия модел и се подменя. Същевременно е добре да се почисти вътрешността на лаптопа и да се сменят термо пастите и подложките на чиповете.

Колко често се почиства лаптоп?

разглобен лаптоп отворен за почистванеКато говорим за прегряване и необходимост от често почистване на лаптоп трябва да сме наясно, че на всеки една-две години е задължително да се прави профилактика, независимо дали ви се струва че лаптопа работи нормално. В случай че имате домашен любимец, пушачи сте или ползвате лаптопа си в замърсена и запрашена среда почистване се налага ежегодно и дори по-често. Профилактиката включва предварително замерване на работни температури на видеокартата и процесора а също температури при максимално натоварване. Отчитането става по графика време/температура. Също така се ползват професионални програми за претоварване и замерване. При необходимост се прави механично почистване, смяна на пасти, смазване и други. Може да прочетете повече за почистване на лаптоп от прах и проблеми с прегряване в тази статия за прегряване на лаптоп. Загряване на лаптоп се получава следствие на отделянето на топлина при работата на процесор, чип сет и видео чип. За да се охлади системата за охлаждане трябва да работи добре. Веригата чип-термопаста-радиатор-вентилатор трябва да работи безупречно.