Български Руский язык English

Праха и топлина са враговете на лаптопа

Пазете лаптопа си чист

Както всеки един уред и лаптопа се нуждае от профилактика и почистване през време, а големите врагове на лаптопа са праха и топлината. За да може лаптопа ви да надживее гаранцията му е добре да полагате грижи за него и той ще ви служи много години. Всички искаме той да изглежда, като нов, но няма как да отречем, че се „износва” от продължителната работата на него. Той се замърсява много от малките частици прах, които попадат вътре в него. В следствие на това моторът започва да прегрява и проблемите започват. Няма как да го предпазите напълно и да не допуснете в него да влезе малко прах. За да си спестите тези грижи е добре да го занасяте в сервиз, за да го почистят.

Признаците, които подсказват, че лаптопа ви има нужда от профилактика.

  • Попадане на прах, замърсяване на устройството – има два вида вградена система за охлаждане. Едната е така наречената система за пасивно охлаждане. При нея няма движести се компоненти, което поне малко предпазва лаптопа от „всмукване” на малки прахови частици. Тази система, обаче все още не се е наложила много на пазара. Обикновено повечето лаптопи са конструирани с активна система за охлаждане. При нея са включени вентилатори и радиатори, които се задвижват при включването му. Както всички системи за охлаждане и тази работи на принципа на въздушна циркулация – вкарва студен въздух и изкарва топлия. По време на този процес се засмукват малки прахови частици, които замърсяват устройството. Самият прах се натрупва по мотора и вентилаторчето, докато в един момент то може да се задръсти напълно и да не може да се задвижи. Ако лаптопа не се почисти ще се стигне до максимума на температурата и доста компоненти могат да бъдат „счупени”. Трудно е да определите кога всъщност ще се достигне максимума на температурата, защото праха се събира във вътрешността на устройството. Все пак можете да направите една бърза домашна преценка. Погледнете външните решетки, ако по-тях забелязвате прах е добре да го занесете за почистване. Добре е това почистване да се извършва веднъж в годината. Ако имате домашни любимци може би ще се наложи да го носите в сервиза за почистване по-често. Причина са космите които се „привличат” лесно и бързо го задръстват.
  • Бавно стартиране и зареждане на програмите – бавното зареждане не винаги е признак, че лаптопа ви е за е почистване. Стартирането на един нов лаптоп става от 20 до 50 секунди. С времето самото стартиране се удължава, защото лаптопа е пълен със „софтуерни отпадъци”, които може да са копия на файлове, стари приложения, вируси и други. Всичко това забавя бързата работа на Windows и програмите, които използвате ежедневно. В случай, че стартирането на лаптопа ви трае повече от 3 минути е време да го занесете в сервиза, за да може специалистите да го почистят и преинсталират при нужда.

Отново казваме, че ако нямате необходимите умения за почистване на лаптопа от прах и не сте наясно с хардуерната профилактика е добре да не се опитвате сами да отстраните проблема. По добре занесете устройството си в специализиран сервиз. Така ще сте сигурни, че „повредите” ще бъдат премахнати за кратко време и без нанасянето на допълнителни щети.