Български Руский язык English

От къде можем да се заразим с компютърен вирус?

Отговорът на този въпрос е из цялото интернет пространство. Всъщност компютърният вирус представлява програма/софтуер, точно като тази която използвате всеки ден за забавление или работа. Единствената разлика между тези две неща, е че едното е създадено за удобство, а другото със злонамерена цел.
Никой не иска вируси на компютъра или лаптопа си, но те идват, като „неканени гости”, инсталират се автоматично на мобилното ви устройство. Всеки един вирус вреди на различни компоненти на устройството, в зависимост от това как е програмиран той. Компютърът може да се зарази с вирус от електронно писмо, от уж безвредна уеб страница или от приложение. Той може да навреди на поверителната ви информация, като я препраща на създателя. Също така може да се публикуват различни коментари, снимки от ваше име. Има опасност при зараза да се повреди хардуера. Рисковете при една такава зараза са големи, те могат да доведат до затруднение с работата по устройството или още по-лошо до загуба на пари от лични сметки (личните ви данни могат да бъдат откраднати).

От къде най-често се заразяваме с компютърни вируси

1. Електронна поща – това е едно помощно средство, което използват повечето потребители, но то крие много рискове. Определя се от специалистите, дори като „кошер” от най-опасните вируси. Самото създаване на един такъв вирус не изисква много усилия за един хакер. Вирусът се праща по електронната поща, като писмо. Потребителят го отваря и вируса започва да атакува компютъра. Не бива да отваряте писма от непознати за вас източници, защото риска от зараза е доста голям. Все пак писмата, които се изпращат са доста примамливи, те са свързани с бързата печалба на пари или как да ги спестим по-най-лесния начин. Изкушени потребители винаги губят, защото последиците често са тежки.
2. Компютърни вируси в приложенията – има реални приложения, които потребителят изтегля и инсталира за да подобри работата си. Има много пиратски копия на софтуер към които са прикачени точно такива вируси. Когато изтеглянето е завършено вируса се отделя и започва своите злонамерени действия. Риска от заразата с вирус от приложение е малък, поради простата причина, че днес се използват много SD за прехвърляне на дадена информация или програма.
3. Уеб страници и прикачени вируси към тях – действат на принципа на вирусите по електронната поща. В страницата има примамлива реклама за бърза печалба на пари или сексуални подбуди. Чрез натискането си върху тях вие получавате предложение за теглене и инсталиране, ако го направите рискувате да разкрият личните ви данни.
4. Така наречените мрежови вируси – всички операционни системи са криптирани, но всичко това се прави от хора, които не са безгрешни. Ако е налична такава грешка още при стартирането на даденото приложение компютъра става уязвим. Ако такъв бъг бъде открит от злонамерен човек може да бъде използван за атака на мрежата ви.
Това са само една малка част от компютърните вируси, от които могат да атакуват и заразят мобилните ви устройства. В днешно време произхода им все по-трудно се определя, защото се появяват все по-нови зарази. Вирусите се пускат от хакери. Хакерите най-често се целят в корпоративни компютри с цел чрез вируса да блокират системите или да извлекат информация от тях. Често вируси искат откуп от жертвата.

Как да се предпазим от компютърни вируси?

1. Добра антивирусна защита. На първо място трябва да имате инсталирана на машината си някаква сериозна антивирусна защита. Такива са наложили се антивирусни програми като Kaspersky, ESET, NORTON. Свободни антивирусни от сорта на Avast Free Antivirus, AVG Free, Avira често изпускат молуер, какъвто е “Ransomeware” например. Така че свободните програми не стават.

2. Редовно сканирайте с програми против Malware целия компютър. Има немалко такива, но едни от най-добрите са Malwarebytes, HitmanPro, AdwCleaner.

3. Включете User Acount Control, в случай че е изключен и не кликайте върху подканящи прозорци и зиалогови прозорци, освен ако не знаете какво точно правите.

4. Грижете се всички програми да бъдат по възможност с последните си версии, а Windows да има последни актуализации на сигурността. Особено опасни могат да бъдат стари версии на JAVA, Flash Player и други плъгини.

Възстановяване и отключване на заключени от крипто вирус документи и други файлове

В случай, че сте заразени от криптиращ вирус и документите ви са заключени имайте предвид следното: проверете разширението на заключените файлове. Ако то е нещо подобно на 87845682-helpme@freespeechmail.org, то вие сте извадили късмет. Радостната новина е, че вече с успех възстановяваме и отключваме такива файлове в срок до 48 часа. Цената на разкриптиране е 60 лева и включва всички поразени от вируса носители и файлове без изключение. Връщането на информацията е гарантирано на 100%. Ако имате нужда от професионална компютърна помощ и сервиз за компютри се свържете с нас на тел. 0894 700 233