Български Руский язык English

Намиране и разрешаване на често възникващи проблеми с компютърна техника.

Откриването на причината за даден проблем на компютърната техника е в основата на всеки успешен ремонт на лаптоп и компютър. Ето защо правилната диагностика на хардуера е важна част от сервизната дейност. Много се пише за ремонт на лаптопи, ремонт на компютри и друга техника и електроника, но малко се знае за тяхната диагностика.

Първо започваме с диагностика на хардуера.

При постъпване на техника в сервиза първо се прави диагностика на желязото (hardware). Важно е да сме наясно преди всичко в какво състояние е хардуера. Проверяват се дъно, платки рам и чипсет, твърд диск, солид драйв, видеокарта, захранване. При откриване на хардуерен проблем най-важното е той да бъде отстранен преди всичко. За целта в сервиза използваме специализиран диагностичен софтуер. Най-срещани са проблеми с хард дискове и видеокарти. Не са изключени също такива с рам памет, SSD, захранващи блокове при настолни компютри и зарядни при лаптопите.

Диагностика на твърд диск и SSD

В случая използваме програми, които може да разделим в две групи.

Първа група са софтуер за бърза диагностика.

диагностика на твърд дискТази група дава представа за моментното състояние на диска, но се характеризира с неособено голяма точност и сигурност на измерването.

Hard Disk Sentinel – нелоша програма за бърза диагностика на диск по показанията на неговите S.M.A.R.T атрибути. Прави бърз синтез на показанията и представя цялостна оценка на състоянието на твърдия диск и SSD диска.

HD Tune Pro – Бърза диагностика посредством четене от смарта, с възможност за бързо тестване на повърхността на диска за лоши сектори.

SSD-Z – диагностична програма за вида и състоянието на Solid State Drives. Също дава подробна информация за диска и неговия сериен номер.

CrystalDiskInfo – Чете смартовете и определя бързо състоянието. Вариант за бърза диагностика.

Втора група диагностични програми на дискове сканира повърхността сектор по сектор.

Характерна особеност на тези програми е че сканират през DOS и това сканиране става бавно – 2-3 часа. Повечето са в състояние да дадат много точна картина на повърхността на носителя, включително бед сектори, забавяния при четене и запис и други. Тези програми дори са в състояние да “ремонтират” лошите сектори при определени условия.

Екран на MHDDVICTORIA – руска програма, която сканира посекторно диска и дава детайлна картина на работата му.

MHDD – много добра програма за цялостно сканиране, диагностика и поправка на лошите сектори

HDD Regenerator – по-стара класическа програма за поправка на бед сектори. Върши добра работа в случаите, когато първите две не успяват да се справят с проблемните сектори.

Диагностика на RAM

Проверката на рам паметта дава информация за възникнали дефекти в платките рам. Това което не се знае от всички е, че наред с проверката на рам теста включва и проверява правилната работа и на чипсета и процесора.

Memtest86+ – това е тестова програма под DOS OS, която ни дава достатъчно пълна информация относно възникващи грешки при четене и запис в RAM оперативната памет.

Ако този тест не мине успешно, това е индикация на проблем с рам памет, чипсет или процесор.

Диагностика на видеокарта.

стрес тест на видео картаВидеокартите не са застраховани от проблеми. Както на компютри така и на лаптопи често видеокарти се повреждат. За правилната диагностика на този проблем препоръчваме няколко програми.

На първо място е Furmark. Софтуера натоварва видеокартата чрез DX9 видео тест. Предимство е че програмата показва температурна графика при натоварване, а също и количеството  FPS.

GPU-Z е друга добра програма даваща информация за видеокартата и нейния температурен режим на работа в реално време.
Други алтернативи са Video Card Stability Test и Futuremark 3DMark (платена), ATITool, Video Memory stress Test.

Диагностика на захранващ блок на компютър.

тест за стабилност на систематаЗахранването се тества най-добре със специален тестер за захранвания за целта. В тестера се включват всички кабели, които излизат от захранващия блок, а той се включва към контакт. Тестера дава информация за волтажа. Ако всички показания са в норма това означава че захранването работи коректно.

В домашни условия при съмнение за проблем със захранване на компютър може да натоварите цялата система с AIDA64 например. Теста за стабилност се оставя да работи известно време при 100% натоварване на всички компоненти включително и твърдите дискове. Ако по време на този тест системата не се саморестартира, изключи или забие, то най-вероятно няма проблем със захранването.

Проверка на зарядно (адаптер) за лаптоп.

Адаптера на лаптоп се проверява като се замерва напрежението на буксата с мултиметър. Ако зарядното подава необходимито напрежение, то най-вероятно проблема не е в него. Най-често адаптерите за лаптопи работят на 19 волта. В случай, че до буксата не достига напрежение, това може да означава две неща. Зарядното е изгоряло, или кабела е прекъснат.

 

Сервизната диагностика е най-надеждния начин да бъде установен правилно и отстранен проблема с вашата техника.

Методите за диагностика, които описахме по-горе дават една добра представа за състоянието на хардуера. Голяма част от тях са приложими и в домашна обстановка, но има и такива, които не са. Проблема е, че в повечето случаи такава диагностика трябва да се направи сервизно. По голямата част от тестовете се изпълняват под DOS операционна система. Всяка програма разполага с различни команди и опции за диагностика и поправка. При работа с диагностични програми от голямо значение е опита на сервизния техник, неговите познания и усет. Ето защо е добре да се диагностицира техниката сервизно. Така ще се избегнат грешки при взимането на правилно решение за ремонт и поправка. Вижте повече за цени на хардуерна диагностика тук.