Български Руский язык English

Каква команда да използваме за изключване на лаптоп

Батерия на лаптоп и нейното износване

Стечение на времето батерията на лаптопа започва да се изтощава все по-бързо и времето за работа с него, без да е включен в захранването намалява значително. За да удължите нейния живот и разбира се издържливостта и можете да използвате няколко малко известни трика. Макар да не се знаят от много хора, те са лесно изпълними и наистина ефикасни.

Настройки за енергийни параметри – може би повечето дори не са чували, а още по-малко знаят, че лаптопа им има такава функция. Тя се настройва ръчно и спестява много малко ток, но да си кажем честно, това не ни вълнува много. Все пак, ако не се настрои „правилно”, не само ще намалите сметката си (дори и с лев, два), а ще удължите живота на батерията си и тя ще държи по-дълго време изключена от захранването.

Всъщност става въпрос за добре познатото ни изключване на лаптопа. В повечето случаи използваме функцията Shut Down, което значи, че напълно спираме захранването. Така пестим енергия, а и когато включим наново мобилното устройство батерията не би трябвало да е „помръднала”. Минусите тук са, че когато изключим лаптопа си с тази команда всички файлове и работни документи се затварят. Новото стартиране на мобилното устройство е доста по-бавничко, отколкото при ползването на другите команди. Командата е подходяща за активиране, ако дълго време няма да ползвате лаптопа си и сте затворили всички ползвани до момента файлове. Също е препоръчително при пренасяне на лаптопа той да е напълно изключен. В противен случай има риск от прегряване по време на пренасянето.

Режими на заспиване SLEEP и Hibernate

Има и други режими на изключване. Един от тях е Sleep или т.н. спящо състояние. В това състояние, макар, че лаптопа спи, той консумира енергия и батерията пада много по-бързо. Важно е да се отбележи, че наистина в този режим пак има консумация на енергия, но тя е значително по-малко, отколкото когато е оставен в активно състояние. Тук, обаче файловете и отворените документи се запазват, но това е само докато батерията има ток (докато издържи). В случай, че тя падне всичко се загубва. Този команда е добре да се стартира, когато ще станете и няма да ползвате устройството за няколко минути.

Третият вариант е командата Hibernate или още Хибридно заспиване. В нея са се опитали да вмъкнат по-малко и от двата предни режима, за които говорихме. Когато изключвате лаптопа си с тази команда, той не консумира енергия, а самото му стартиране е доста по-бързо, отколкото при Shut Down. Добрата новина е, че и файловете и отворените приложения се запазват. Стартирането на лаптопа след тази команда става много по-бързо, отколкото когато е изключен напълно. Командата Hibernate е подходяща за стартиране, ако няма да ползвате лаптопа си за по-дълъг период от време, но все пак желаете всичките ви файлове да са се запазили и стартирането ми да бъде значително бързо.

Как да изключваме лаптопа?

Това са възможностите за изключване, чрез които можете да удължите живота на батерията си, но кой от тях е най-подходящ за вас, трябва да изберете сами. Всяка една от командите си има своите плюсове и минуси. Кой е най-добрият за вас остава да решите самите вие. Такова нещо, като най-добра команда за изключване няма. Според спецификацията на вашите потребности, вие имате възможност да решите, кое от видовете изключвания ви удовлетворява най-много. Едно нещо е сигурно. Задължително на 24 часа изключвайте напълно, или рестартирайте лаптопа си, за да избегнете натрупване на грешки във временната памет.