Български Руский язык English

Инсталиране и настройване на техника с Windows.

Етапи при инсталиране и преинсталиране на Windows

 

Първи етап: подготвяне на инсталационния носител

За да започнем инсталиране на Windows ще ни трябва инсталационен носител. Инсталационния носител може да бъде DVD диск или флаш памет най-често. Възможно е да бъде също външен хард диск, карта памет и дори да стартира от локалната мрежа. Подготовката на носителя трябва да се направи качествено и при необходими познания, ако искаме Windows да стане добре. Най-добре е да се използва оригинален образ на Windows при изготвяне на носителя.

Програми като неро и руфус могат да бъдат от полза за създаване на стартов диск или флашка. С Nero Burning Rom лесно може да запишете инсталационния образ на диск. Rufus пък дава добра възможност да се направи инсталационна флашка с Windows както за UEFI GPT, така и за BIOS MBR.

Втора стъпка: настройване на биоса

Много хора, които не са инсталирали Windows си мислят че инсталирането е проста работа. Достатъчно е да вкараме диска в лаптопа и инсталирането тръгва само. За съжаление това не е така. Дори в тази първа стъпка на стартиране на инсталацията голяма част от нас не могат да се оправят. Съвременните UEFI биоси изискват по специални познания и настройване. Старите BIOS също не отстъпват. Има два начина да се инсталира съвременен Windows.

Първия е новия метод през чисто UEFI с включен Secure Boot. По този начин Windows се инсталира върху GPT дялова система.

Втория e Legacy. Необходимо е изключване на Secure Boot опцията и задаване на legacy boot.  Дяловата система е MBR.

Двата вида дялови системи са несъвместими. За да превключите от една на друга първо трябва да изтриете всички дялове.

Трети етап

Трети етап е стартирането на инсталирането на съответния Windows. Обикновено след старт инсталацията ви води сама. Отговорен момент тук е работата с дяловете. Внимавайте какво ще сътворите с дяловете. От това зависи базата на която ще стъпи вашата нова инсталация.

Настройка на ОС след приключване на инсталацията

Настройването на операционната система след инсталиране на Windows е може би по-важна от самото инсталиране. Инсталирането на Windows на лаптоп и компютър не приключва с появата на десктопа и иконите. Тогава започва същинската работа.

Драйвери.

Качването на правилните драйвери е ключово за добрата работа на ОС. Един неправилен драйвер може да съсипе нормалната работа на компютърната система. Най-добре е драйверите да се теглят от сайта на производителя за дадения модел техника. Често за намиране на точния драйвер е необходимо дори въвеждане на серийния номер на устройството.

Качване на програми.

Операционната система няма абсолютно всичко необходимо, за да осигури пълноценна работа. Ето затова трябва да се инсталира като минимум един основен пакет програми. Важно е те да са добре подбрани, надеждни и проверени. Когато теглите програма за да инсталирате на вашия компютър, първо проверете източника дали е надежден. Никога не сваляйте инсталатори от където ви падне.

Сигурност на системата.

Сигурността на системата е особено важна за добрата и безпроблемна работа на всяка техника. Избора на антивирусна е ключов. Препоръчителни доставчици са компаниите ESET и Symantec.

Не спирайте ъпдейтите на Windows след инсталиране и преинсталиране. Те поддържат системата надеждна. С тях от майкрософт закърпват дупки в сигурността и си оправят бакиите. Често от това правило се правят исключения. Понякога се налага да се спрат системните ъпдейти на Windows.

Потърсете експертни услуги.

Ако не се чувствате достатъчно сигурни сами да инсталирате и преинсталирате потърсете експертна помощ. Компютърен сервиз „ИЗТОК“ ще ви предостави такава. Потърсете ни на скайп, вайбър, по месинджър или на 0894 700 233.