Български Руский язык English

Възстановяване на файлове от проблемен хард диск.

Често срещан проблем с хард дисковете е появата с времето на лоши сектори на повърхността на магнитните плочи. Това може да се сравни с драскотини по повърхността на грамофонна плоча. Прочитането на данни е затруднено, а секторите стават нечетими. Колкото повече са лошите сектори толкова по-зле става положението. В определен момент информацията и файловете могат просто да изчезнат от файловата система. Наличието на грешки при четене определя проблеми дори до изчезване на цели дялове. Въпреки всичко това възстановяване при проблем с хард диск е възможно. Условие за това е диска все още да работи, макар и лошо. Един от възможните методи за възстановяване е предварително фиксиране на лошите сектори. Също е възможно възстановяване на дяла, чрез коригиране на грешки в дяла и фиксиране на проблеми във файловата система. Друг метод това е така нареченото маунтване на дял във виртуална файлова система с последващ опит за копиране на данните.

Кои файлове подлежат на възстановяване?

На първо място това са снимки. Снимки, клипчета, видео материали, изображения могат да се възстановят без проблем от различни по вид носители на информация. Документи на Word и Excel, Фотошоп, аутокад и други също подлежат на възстановяване.

Възстановяване на файлове след неправилно форматиране на дял от хард диск и формат на диска.

Да допуснем, че по погрешка сме форматирали дял на който имате важни файлове. Това все още не значи че сме изгубили файловете безвъзвратно. Дори от неколкократно форматиран дял все още може да се възстанови цялата информация. Разбира се ако не е форматиран на ниско ниво с така наречените Low Level Format програми, но това е отделна тема. Важно условие за успех е да няма записвани нови файлове върху форматирания дял. Ако след направения формат на диска сте инсталирали Windows (за повече информация по проблема виж по-долу описанието под заглавие: “Възстановяване след погрешно преинсталиране на Windows”), или сте записвали нови данни, това автоматично намалява пропорционално на обема на дяла шансовете за успешно възстановяване на старите файлове.

Възстановяване на снимки от карта памет, външен диск, флаш памет, или друг носител на информация.

Външните носители обикновено ползват същите файлови системи като твърдите дискове. Най-често това са FAT, NTFS, extFat. Там възстановяването на данни става посредством специализирани програми и е напълно възможно. Особеност на външния хард диск е факта, че той се състои от магнитен диск отвътре и външна интерфейсна опаковка, която прави възможно включването на диска през USB интерфейса на кой да е компютър. Поради това първо трябва да се провери в какво състояние е интерфейсната кутия. Възможно е проблема да е в интерфейса.

Проблем със случайно изтриване на снимки и документи от хард диск.

Възстановяване на файлове след случайно изтриване от кошчето и изпразване на кошчето.

Много често трием всякакви файлове от различни места. Обикновено когато изтрием файл, бил той снимка, документ, филм, песен, клип или нещо друго, то той не се изтрива напълно, а вместо това автоматично отива в кошчето на Windows. Възстановяването от кошчето е лесно. Просто даваме десен бутон на мишката върху изтрития файл и избираме възстанови, при което той отново се появява там където е бил преди изтриването.

Проблема с изтриване на файл всъщност възниква в момента, в който го изчистим от кошчето, като изпразним кошчето например. Тогава файла наистина е изтрит но въпреки това все още може да се възстанови с помощта на специални програми. Програми като RECUVA и подобни за частично възстановяване обикновено не вършат работа. По-добре потърсете специализиран сервиз. В никакъв случай не записвайте нова информация върху същия дял. Най-добре е да изключите компютъра веднага и да потърсите съдействие.

 Възстановяване на данни след погрешно преинсталиране на Windows.

Когато си преинсталираме компютъра сами лесно може да направим грешки. Една от най-често срещаните грешки е да форматираме грешния дял. Така например диска е разделен на две: C и D дялове. На D: се намират важните файлове, а в C: е операционната система. Вместо да направите формат на C, вие форматирате D и там инсталирате Windows. Така файловете на Windows заместват и припокриват важните файлове и в един момент, когато разбираме грешката си се оказва че е станало късно да върнем нещата назад. И все пак, независимо от случилото се все още е възможно да извадим една голяма част от старите файлове и данни обратно. Просто се обадете на 0894700233 и потърсете експертна компютърна помощ.