Български Руский язык English

Чистене на вируси от компютър и лаптоп

Понякога, в процеса на работа с нашия компютър, било то настолен или преносим, може да се сблъскате с вредна програма. Ако не сте взели превантивни мерки, то ще трябва да се изправите пред проблема с чистене на вируси от компютър.

Какво са компютърните вируси?

За да обясним как най-ефикасно може да извършите въпросното чистене на вируси, е хубаво първо да разкрием малко за самите тях. Какво представляват комп. вирусите, какви са последствията от едно потенциално тяхно проникване в компютъра. Как да разберем, че сме „заразени” и накрая как точно да преодолеем този доста често срещан напоследък проблем!

Компютърния вирус, всъщност представлява зловредна програма.  Тя прониква в нашата компютърна система, атакува информация и различни файлове. Много често именно по този начин се размножава и може да доведе до сериозни последствия. Това действие разбира се, почти винаги е извършвано без знание и разрешение от самия потребител, даже обратно. Вирусът е възможно да проникне в системата ви, не само чрез електронната ви поща. Вируси влизат също чрез различни приложения, от заразени уеб страници, или от флашки и CD-та. Интернет средствата за масова комуникация, също могат да бъдат опасни.

Как да разбера дали имам вирус?

Ако вашия компютър е заразен и се налага да извършите чистене от вируси, то вие неминуемо ще разберете за това. Веднъж навлизайки в системата ви, зловредния софтуер започва да извършва различни действия. Те пречат на нормалната работа на системата ви. Показват се различни съобщения, променя се резолюцията на екрана или издава на странни звуци. Трябва да знаете и да запомните, че напоследък именно кражбата на данни и пароли е една от основните цели на вирусите. Понякога е възможно вируси да доведат до изтриване на различни важни за вас и вашата работа файлове, заключване на системата и дори тотален срив в системата.

Предотвратете появата на вируси като се снабдите с добра антивирусна програма

За да не се достига нуждата от чистене от вируси, е хубаво да сте инсталирали работещата антивирусна програма, която да ви известява при опита за проникване от заразени файлове. Също проверявайте редовно за ъпдейти на Windows и особено върху Microsoft Security Updates. Бъдете винаги с най-съвременните версии на операционна система и програмно обезпечаване. Внимавайте какви съобщения отваряте и бъдете винаги нащрек докато сърфирате в интернет. Не отваряйте прикачени файлове в имейли, от податели, които не познавате, или не сте сигурни за какво става въпрос. Избирайте си сложни и дълги пароли. Внимавайте къде предоставяте личните си данни и важна информация свързана с вас.

Да предположим, че видите получено писмо от НАП в пощенската си кутия. Не бързайте да се шашкате и да отваряте прикачения файл, а първо проверете. Вижте подателя на мейла дали завършва на @nra.bg или е някаква измишльотина от рода на ergetrg@ertgwtrhj7uyeu.jp.  Също обърнете внимание на размера на прикачения файл. Вирусите обикновено са много малки файлове от до стотина килобайта.

Премахване на вируси от системата. Чистачи на вируси.

И ако все пак, вашата операционна система е заразена с вирус и ако още не е фатално срината какво да правим. Първото и най-лесно, което можете да направите сами е да свалите програма за чистене от вируси. Добър избор за такава е Malwarebytes или Hitman Pro. Дали ще бъде безплатна или платена версия, и коя точно програма ще ви бъде удобна за работа, това ще изберете вие сами. Важното е програмата да може да сканира всички налични файлове във вашия компютър, и след като отдели заразените, да ги премахне.

Самата антивирусна програма не налага повторната проверка за заразени или потенциално опасни файлове, след изчистването. За сигурност извършете действието сами, още веднъж, за да затвърдите, че няма повече зловредни файлове в системата ви. След като веднъж сте се доверили на тази програма за помощта при защита и чистене от вируси, е важно да правите всички нужни обновявания и надстройки, които са необходими. Хубаво е програмата с която сте избрали да защитавате компютъра си, да бъде настроена за автоматично сканиране на всичката база данни, през определен кратък период  време. Препоръчвам продукти на ESET и Symantec.

Никога няма сто процента гаранция.

Имайте винаги едно на ум, че дори и с наличието на антивирусна програма, колкото и добре да работи тя, вие не сте защитени на сто процента! Колкото по-бдителни и предпазливи сте самите вие, толкова по-рядко ще ви се налага да се притеснявате за нуждата от чистене от вируси, както и за безопасната работа и сигурността на вашите данни, защото в днешно време, излизат все по-нови и по-добре скрити зловредни софтуери, които могат да ви навредят. Пример за това е вируса “wanna cry“, който нашумя доста напоследък по новините.

Какво е вируса “wanna cry” ?

Нищо ново под небето. Това е поредния рансъмуер троянец, който е пуснат от хакерите, за да приберат пари от биткоини. Този тип искащи откуп вируси се вихрят вече повече от 6 години. Ето защо по-важното в случая е да се научите да предпазвате компютрите си. Архивирайте важни данни в облак и на външен носител по-често. Така дори да пострадате от подобен тип вируси поне след това ще възстановите бързо и лесно данните си без да плащате откуп на злосторниците.