Български Руский язык English

Проблем номер едно на операционна система Windows е заразяване с вируси и зловреден код.

Заразената машина се чисти най-добре от компютърен специалист с повече опит при проблеми с вируси. При заразяване с вируси и зловреден код не опитвайте да махате вирусите сами, ако не сте наясно какво премахвате и триете. По скоро прочетете тази статия, като разберете какво трябва и какво не бива да правите на своите компютри.

Как да се предпазим от вируси?

Никога няма да се избавите от вирусите,  докато не се научите как правилно да ползвате своя компютър. Помнете че незнанието не е оправдание. Има няколко неща, които да се направят задължително още когато се прави първоначалната инсталация на Windows:

 • Не оставайте системата без антивирусна програма. Не слушайте какво говорят разбирачите. Още от едно време всеки компютърен специалист знае колко опасно може да бъде това. Когато инсталирате антивирусен софтуер е важно да се доверите на платените програми, а не да се хвърляте веднага на безплатни такива. Препоръчвам продуктите на ESET и Symantec.
 • Една антивирусна с realtime scanner не е достатъчна да опази компютъра ви напълно чист от вируси и зловреден код. Ползвайте допълнително поне един скенер без защита в реално време. Много добри продукти за сканиране и отстраняване на adware има безплатни варианти. Такива са например Malwarebytes, Hitman Pro, AdwCleaner. С тях е добре да сканирате и почиствате намерени заплахи поне веднъж седмично.
 • Важно е след като инсталацията е направена да се инсталират също така всички критични и секюрити ъпдейти към съответната версия на Windows. Не забравяйте че ъпдейтите от Microsoft кърпят дупки в сигурността на системата Windows и няма антивирусна програма, която може да ги замени.

Вирусите влизат в компютъра основно по два начина. От носители като външни дискове, флашки, карти памет или през интернет. Вече всеки ползва интернет на компютъра си. Така че това се превръща в главна врата за влизане на вируси.

Интернета – врата номер едно за вируси.

 • Внимавайте какво отваряте, когато браузвате в интернет. Както и в реалния живот, ако видите съмнителна чанта оставена без надзор и може да предположите че вътре има бомба, по същия начин трябва да реагирате, когато отваряте съмнителен линк в някой сайт.
 • Зад всеки непознат имейл може да има уловка. Така че не отваряйте непознати и съмнителни имейли. С особено внимание към прикачени файлове и линкове в тях. Слагайте в спам и не отваряйте изобщо.
 • Когато търсите в гугъл да теглите програма, или файл, не сваляйте и не инсталирайте от където ви попадне първо под ръка. Сваляйте само от надеждни и проверени источници.
 • Избягвайте да ползвате чужди флашки, както и да включвате ваши флашки на чужди компютри. Ако се налага да го направите инсталирайте на компютъра си програмата USB Disk Security.
 • Най-страшни от всички нови вируси за тези, които имат важна работна информация на компютъра си са Ransomeware. Те унищожават личната информация като я заключват и искат откуп. Проблема е че при тези вируси обикновено няма спасение. Правете бекъп на външен носител с изключване или на облак поддържаш по няколко версии на файловете.

Не чакайте последния момент на пълен срив на Windows-а.

Когато имате съмнение за вируси в компютъра, потърсете професионална помощ за тяхното почистване, премахване и остраняване от заразената система. Сигурни признаци за наличие на вируси в системата са:

 • забавяне на компютърната система като цяло – бавно зареждане, бавно отваряне на браузърите, бавно отваряне на интернет страници
 • изкачащи прозорци, изкачащи реклами, появяващи се нежелани съобщения, реклами, линкове и прочее.
 • Всяко отклонение от нормалната работа на системата
 • поява на неочаквани прозорци за грешки от програми и система
 • видоизменение на файлове, грешки при отваряне на документи и файлове
 • последен стадии е срив на Windows още по време на зареждане, или в последствие при влизане в юзъра и зареждане на десктопа.

Фатален ли е срив на системата Windows?

Ако все пак се случи системата да се срине и да не се зарежда вашите файлове все още са вътре и могат да бъдат спасени. Не бързайте веднага да форматирате и преинсталирате. Съществуват различни видове вируси. Някои предизвикват срив на зареждане на системата. Други на логване в юзъра. Трети заключват десктопа. Има и такива които скриват файловете. Това не значи все още че информацията ви е изгубена напълно. Файловете могат да бъдат възстановени. По страшно е ако сте жертва на вирус рансъмуер. Там нещата наистина могат да се окажат фатални за вашите данни.

При съмнения за вируси търсете помощ на горещата линия за борба с вируси на сервиз Изток на телефон 0889 241 565

%d блогъра харесват това: