Български Руский язык English

Съвети при ползване на уеб браузъри.

В наши дни, уеб браузъра е едно от най-употребяваните приложения. Това се обяснява съвсем лесно, в предвид факта, че почти няма компютърен потребител, който да не ползва Интернет. Без значение от устройството, което предпочита – настолен компютър, таблет, нетбук или смартфон приемаме интернет за даденост. Именно това, определя факта, че непредвидените и доста често срещани забавяния при сърфиране в мрежата, са едни от най-досадните и банални проблеми на съвременния потребител. Важно е обаче да знаете, че причината не винаги се корени в хардуера на устройството или неговата операционна система. Всъщност, доста по-често причината е в самия браузър.

Махнете излишното от браузъра.

Едно съвсем лесно решение е да премахнете излишните за вас плъгини и разширения.Това, което е важно да уточним и поясним тук е, че плъгините и разширенията на даден браузър, си взаимодействат с уеб страниците по различни начини, като това им отнема време. Всъщност, според хората разработили един от основните и най-често ползвани браузъри, а именно Firefox, че всяко едно използвано разширение, удължава процеса на стартиране с поне десет процента. Което ни навежда на мисълта, че ако има отворени около десет такива, това ще направи времето му за стартиране два пъти по-дълго, в сравнение със случая, когато такива липсват. На един бърз и нов компютър, това може да бъде разлика от една-две секунди, но за по-старичките такива, или за някой таблет, забавянето може да продължи между осем и десет секунди.

Махнете ненужните плъгини.

Някой плъгини се ползват доста рядко, да не казваме и почти никога, така че, е препоръчително да ги спрете, за да направите сърфирането из интернет още по-бързо. Ето как трябва да се случи това при различните браузъри:

  1. За потребителите на Firefox, трябва да ползвате комбинацията от клавиши Ctrl+Shift+A, за да ви се отвори Add-on Manager-a. Там лесно и съвсем бързо можете да затворите тези плъгини и разширения, които използвате рядко и не са ви необходими. От друга страна, съществуват и добавки за Firefox, които могат да улеснят сърфирането ви, като премахнат нежеланите реклами и анимации, които напоследък заливат виртуалното пространство. Adbolck Plus, е именно едно такова полезно разширение, от което не бива да се лишавате.
  2. При Internet Explorer, нещата стават съвсем лесно – влизате в Tools, от там  търсите Manage Addons. Отляво панела под Show посочете All addons, а после в полето Addon Types отворете Toolbars and Extensions. Там ще видите всички инсталирани плъгини и разширения, както и времето, за което браузъра ги отворя.
  3. При Opera използвайте комбинацията Control+ Shift+ E, за да отворите страницата с плъгините. При опера браузър работата може да се забави от уиджетите. Тях можете да управлявате от Menu / Widgets/ Manage Widgets. При начално инсталиране на Opera страницата с уиджетите и разширенията са празни, но след известно време на употреба, определено ще ви се прииска  да премахнете част от допълнителните приставки към браузъра.

Един от малкото полезни плъгини.

Хубаво е отвреме на време да зачиствате плъгините на бръузъра си. Има обаче и такива, които със сигурност ще ви свършат добра работа. Ublock Origin е такъв плъгин, наличен за всички по-големи браузъри. Той блокира ефективно всякакви изкачащи реклами, прозорци и нежелани съобщения при сърфиране. Той дори може да ви предпази от опасни вируси, които може да са вградени в рекламни полета и други елементи като ги блокира още преди зареждането. Освен това е супер лек и пестелив от към ресурси. Пробвайте го и ще видите, че няма да съжалите.

Направете ресет към начални настройки на браузъра.

Ако не успеете да изчистите адони от браузъра си пробвайте с ресет или нулиране на настройките.

За Mozilla Firefox.

Горе в полето за страници пишете: about:support. Ще се отвори служебна страница на мозила за Информация за отстраняване на неизправности. Горе дясно има бутон Освежаване на файърфокс. Натискате го и чакате браузъра да се рестартира.

За интернет експорера на майкрософт

Първо вадите лентата с менюта с десен бутон върху заглавната лента. После отивате на Инструменти – Опции за интернет. Избирате Разширени в края. Натискате бутона Начално състояние и чакате.

За опера

Процедурата е следната:

  • Първо си отваряте скритите файлове и папки в Windows
  • Затваряте браузъра Опера
  • Отивате в папка C:\Users\user_name\AppData\Roaming\Opera\Opera\
  • Търсите и триете файл Operapref.ini

Така възстановявате настройките на опера към фабрично състояние и ги нулирате.

 

Ускорете работата си в интернет

Друг съвсем лесен трик да ускорите работата на браузъра си, е като изчистите листа на изтеглените си файлове. Ако при вашата работа в интернет, често се налага свалянето на множество различни файлове, особено ако предпочитате Firefox, може да забележите, че след поредния даунлоуд той преминава в режим „почивка”, като това може да трае от няколко секунди, до почти цяла минутка. За да стигнете до списъка си с изтегляния е нужна комбинацията от клавишите Control+ J. Ако появилият се списък ви се струва твърде дълъг, може да го премахнете само с натискането на бутончето „изчисти”, което ви се намира в долния ляв ъгъл на прозореца.

Нов таб в Mozilla Firefox

За тези, които използват само и предимно Firefox, имаме още един съвет – направете така, че браузъра ви сам да преминава към новите отворени табове. Този браузър е така създаден, че когато кликнете на някой линк, който се отваря в нов подпрозорец, Firefox всъщност го отваря, но не преминава директно към него. Причината е в настройките, зададени по подразбиране. Ако вие искате да преминавате директно към новите подпрозорци, това лесно може да се коригира, като отидете в менюто с „Инструменти” и от там изберете „Настройки”, а подменюто, което търсите е „Прозорци”. В него трябва да поставите отметка върху последната опция, а именно „Превключване към новоотворен подпрозорец”. Съгласяте се с тази опция, като натиснете „Добре”, което се намира най-долу в десния ъгъл и сте готови. Надяваме се, че тези лесни съвети, които няма да затруднят никого, ще ви бъдат полезни за оптимизиране на вашия браузър и това ще ви спести доста ценно време.

Блокирайте реклами и изкачащи прозорци.

Надяваме се, че тези лесни съвети, които няма да затруднят никого, ще ви бъдат полезни за оптимизиране на вашия браузър и това ще ви спести доста ценно време.

%d блогъра харесват това: