Български Руский язык English

Ударен, паднал, изпуснат лаптоп – какво да правим?

 

Ударен лаптоп е една доста често срещана „повреда”,тъй като тези устройства са преносими и риска от изпускане е доста голям. Част от видимите злополуки, които могат да се нанесат при изпускане на лаптопа са пукнатини по корпуса, счупени пантички, счупване на дисплея, дефектирал твърд диск. Ударите по лаптопа не винаги са „замислени”, често те са следствие от неправилно пренасяне, спъване в кабела на адаптора и други. Устройството наистина е доста удобно за повечето потребители, но не бива да забравяме, че лаптопите са много по-крехки от компютрите, точно заради своята мобилност.

Видове повреди при удар на лаптопа

В случай, че е наранен екрана може да става дума за повредена и счупена матрица на дислея или лампи на подсветката. От своя страна тук ще се наложи да бъде извършен ремонт на дисплея, смяна на матрица, защото иначе екрана няма да работи. Ремонта да трябва да се извърши от специалист в случаите на повредена матрица. Когато матрицата е засегната на екрана се появяват хоризонтални или вертикални линии. Може да различим пукнатини и петна по екрана. Образа може да бъде частично или напълно неразпознаваем. Тук ремонта се усложнява много повече, а средствата за поправката се увеличават значително. Всичко зависи от цената на матрицата.

Другите видими злополуки, които могат да се появят по вашия лаптоп следствие на изпускане или удар са пукнатини по корпуса. Свикнали сме да се радваме на външния вид на лаптопа. Той е доста лъскав и дизайна му е „безупречен”. Ако по него има пукнати по корпуса му перфектния му външен вид ще бъде „нарушен”. Въпреки това, това ще е най-малкия ви проблем. Макар той все още да е цял, да не се е разпаднал и все още да става за използване и да работи, е въпрос на време да се разпадне ( в зависимост в това, коя част е засегната).

Разбира се при изпускане или при удар на лаптоп съществуват не само външни и видими злополуки, но и такива „бедствия”, които не можем да забележим. В случай, че е засегната печатната платка на лаптопа ви, може би в началото няма да разберете. Устройството ще работи, но микро пукнатините, които са се появили след изпускането му при изстиването и нагряването му се разширяват. В даден момент дънната платка ще се повреди напълно. Смяната и ремонта на дънна платка е доста скъп и почти сигурно е че няма да си струва да се прави.

Ако клавиатурата на лаптопа е пострадала при удара може да прочетете повече за това тук

С особено внимание за хард диска

При изпускане и удряне на лаптоп е много вероятно да бъде засегнат твърдия диск. При нормална работа диска има много висок въртящ момент. Удар при работа може да се окаже фатален за диска и данните в него. При неговата повреда има опасност от загуба на частична или цялостна информация, която се намира в устройството. Има вероятност хард диска да е засегнат и само частично. Ако случаят е такъв, след известно време работа на устройството, то ще започне да забива, да се бави, да спре да зарежда ОС  или да се рестартира само. Ако е така потърсете експертна помощ веднага, за да не загубите данните.

Това са само една малка част от ремонтите, които възникват при изпуснат или ударен лаптоп. В много от случаите, самия ремонт не е от най-евтините. Съветваме ви, обаче да не се опитвате сами да поправяте устройството. По-добре се обърнете към специалист, за да може той да установи, точно кои части са засегнати и каква ще бъде цената за поправката му. От там нататък решението дали да се извършва ремонт е само ваше.

Как да предпазим лаптопа си от удари?

Не поставяйте зарядното включено далеч от лаптопа, а кабела на зарядното дръжте по възможност прибран, така че да не се спъвате в него. Не яжте и не пийте върху лаптопа, той не е масичка. Особено внимание при повдигане и пренасяне. Не пренасяйте лаптопа си с включено зарядно в него. Избягвайте да лягате в леглото с него- това е лош навик. Може би сте наясно с предпазните мерки и те звучат банално, но е добре да ги спазвате, ако искате устройството ви да ви служи дълго. Е нека споменем и предпазните мерки, които е добре да спазвате. Повишено внимание при използването му, пренасяна в специална чанта и ползване върху твърди предмети и други.

%d блогъра харесват това: