Български Руский язык English

Как да направим така, че тъчпада да работи по-бързо.

Регулиране на тъчпада

При доста модели преносими компютри може да се настрои тъчпада да работи по-бързо. Понякога било то по-нови или по-стари модели, без значение колко и да се опитвате да увеличите чувствителността на вградения им тъч пад, не се получава. Същото усещане носи използването на дори обикновена компютърна мишка. Това се обяснява с простичкия факт, че колкото и по голяма и солидна да е площта на повърхността му, тя не може да се сравнява с пространството, върху което оперира мишката. Като резултат, много често се получава, че когато решите да достигнете от единия до другия край на екрана си не може да го направите с едно плъзгане на пръста. Налага се да поставите пръста си върху тъч пада, да го приплъзнете, да го вдигнете и да го поставите отново, за да приплъзнете и да достигнете до желаната цел.

Повторено това действие, стотици пъти на ден, може да превърне, работата с вашия преносим компютър в истинска досада. За наш късмет, съществува съвсем лесен трик, с помощта на когото ще разрешите този проблем. Така ще придадете „пъргавост” на вашия тъч пад,  характерен предимно за компютърните мишки.

Настройки на тъчпада

Първата стъпка, преди да започнете с каквото и да е било, е да се убедите, че скоростта зададена на вашия курсор, не е максималната. Понякога, самия производител на вашата машинка, е задал предварително тези стойности. Тъй като, идеята е да се направи вашия тъч пад още по-бърз, трябва да сте сигурни, че те са зададени на най-високи стойности. За да проверите как точно седят при вас тези неща, първо трябва да отворите контролния панел и в него да изберете секцията с име Mouse. В най-горния панел, на диалоговия прозорец който ви се отваря, е нужно плъзгача с име Motion, да бъде поставен най-вдясно. Ако не е зададен така, преместето го вие с помощта на мишката си. При доста различни модели преносими компютри, ще бъде необходимо да направите същата промяна.Това става в контролния панел на самия тъчпад, който се отваря винаги с всяко стартиране на самия Windows.

Редактиране на регистъра

След като сте приключили с тази лесна подготвителна стъпка, е време да пристъпите и към основните действия. Тук нещата стават малко-по сложни, тъй като редакциите, които се налага да направите са в самия системен регистър на Windows-a. С помощта на комбинацията от клавиши WIN+R, ще ви се отвори диалогов в прозорец. Въведете в него regedit, и ще ви се отвори вашия Registry Editor. Потърсете в него ключа, наименуван  HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse и го изберете. От листа с настройки, който ще ви се отвори в дясната страна, ще бъдат направени три промени.

Първо намерете реда с име MouseSpeed. Стойността по подразбиране ще бъда зададена като единица. С две щраквания на мишката върху нея, ще може да я изтриете и да въведете по-висока стойност. В този случай ще е необходимо да зададем двойка. Угасете този диалогов прозорец и ще се върнете на първоначалния лист. Там намерете опцията MouseThreshold1. Действията  при нея са аналогични, но стойността, която трябва да зададете тук е нула. Остана ни само една опция за промяна, която трябва да намерите в листа и тя е MouseThreshold2. Нейната стойност също трябва да бъде променена на нула.

Запазете промените и рестартирайте.

И това е всичко, което трябваше да направите. Остава само да затворите редактора и да рестартирате вашия лаптоп. Така промените които направихте ще бъдат запаметени и готови за ползване. Изпълнявайки тези няколко лесни прости стъпки, скоростта и чуствителноста на вашия тъч пад, би трябвало да се е увеличила. Това ще направи работата ви с вашия лаптоп съвсем по-приятна и бърза. Изпробвайте и се убедете сами, ще дори и без компютърната мишка с която всички сме свикнали, можем да работим бързо и с удоволствие.

%d блогъра харесват това: