Български Руский язык English

Ремонт на зарядно (захранване) на лаптоп.

Едно от важните неща, без които не може да работи нашия лаптоп и таблет това е зарядното устройство, или още така нареченото захранване (адаптер). Адаптера подава към лаптопа необходимото напрежение като преобразува тока от мрежата от 220V на 12V, 19V, или 20V най-често за повечето модели лаптопи. Също така от променлив го прави на постоянен. Ако зарядното се повреди, лаптопа няма да може да се включи изобщо. Единственото звено между лаптопа и адаптера това е батерията. Тя доставя необходимата енергия в случай, че сме изключили зарядното. За съжаление батерията обекновено може да работи без зареждане не повече от два три часа. След това ако няма ток от зарядното лаптопа спира да се вкючва.

Какви са най-често проблемите със захранванията? Защо се повреждат?

Счупена или разхлабена букса и прекъснат кабел може да доведат до невъзможност лаптопа да се зареди с ток. Въпреки че неговия адаптер може да подава достатъчно напрежение на изхода.

Най-често проблема може да е банален – прекъсване на кабела от зарядното към буксата. А може кабела, който включваме в контакта да е прекъснат до входа на зарядното. Пречупването, усукването и прегъването на кабелите също е лош знак. Възможно е също проблема да е в самата букса. Най-лошия вариант е обаче не проблем с кабелите, а изгорял адаптер. Ремонта на самия адаптер често пъти не си заслужава. Причина за това е, че може да намерим нов на цени от порядъка на 45 до 90 лева, в зависимост от това дали е оригинален, марков, или е съвместим. Ако проблема е свързан с кабела или буксата в края на кабела, която влиза в лаптопа, тогава е добре да се ремонтира. Обикновено сменяме целия кабел заедно с буксата. Захранващия блок се отваря или се цепи, разпоява се стария кабел и се запоява нов. Цената на ремонта заедно със себестойността на новия кабел с букса е от порядъка на 20-30 лева.

Повреда в буксата на самия лаптоп

За съжаление има и такива случаи, при които проблема не е в буксата на зарядното, а в тази, която се намира в самия лаптоп или таблет. Ако буксата е запоена фабрично за дъното на лаптопа то тогава ремонта е доста по-сложен и по-скъп. Разпоена и счупена букса не се ремонтира а се заменя с нова такава. За целта е необходимо цялостно разглобяване до дънна платка, разпояване и премахване на старата букса и поставяне на нова. Такъв вид ремонти отнемат много време, трудни са, опасни и много отговорни (при недобре отремонтирана букса може да доведе до изгаряне на цялата дънна платка на нетбука). Поради това тези поправки са значително по-скъпи, като цената е 50 – 70 лева, в зависимост от стойността на новата букса.

%d блогъра харесват това: