Български Руский язык English

Ремонт на клавиатура на лаптоп

Ремонт на клавиатура на лаптоп се прави само когато е възможно. При разкачени клавиши, ако щипките са здрави. Когато някои клавиши от клавиатурата на лаптопа не реагират тогава трябва да се подмени цялата клавиатура според модела на лаптопа. За щастие за повечето модели се предлагат нови клавиатури на що годе прилични цени.

Преносимите лаптопи са доста удобни и са предпочитаните устройства за повечето потребители. Ако обаче се повреди един от бутоните на клавиатурата или падне напълно , работата става по-трудна, а и доста неприятно. А когато например няколко бутона са неизправни, работата която се извършва на него може да стане невъзможна.

Ако решите сами да подмените счупения бутон на клавиатурата е важно да знаете, че той се състои от 3 компонента. Те са самият бутон, който се нарича keycap, key pad и механиката неречена key retainer. Важно е да проверите дали не само бутончето е счупено, а дали са здрави и другите два компонента. При нужда трябва да се сменят и те.

Смяна на клавиатура на лаптоп.

Можете и сами у дома да подмените неработещия клавиш на клавиатурата си, но преди това трябва да намерите този, които ще и „пасне” идеално. За целта следвайте тези препоръки:

  1. Модел на лаптопа – задължително трябва да знаете точния можел на лаптопа, на който ще се извършва подмяната на клавиша/клавишите. Него може да намерите на залепената лепенка под него (обърнете го, на дъното му).
  2. Подмяна на бутон – след като вече сте намерили бутончето, което ви трябва ремонта започва. Най-отдолу се поставя key retainer. Веднага след това се слага key pad. Накрая се поставя самия бутон с буквата или цифрата.
  3. Захващане – когато поставите и трите елемента по реда им ги натиснете, но лекичко. Ако всичко е на мястото си, след лекия натиск ще чуете едно тихичко щракване. Това означава, че всичко е поставено точно и бутона вече би трябвало да е в изправност. Ако не чуете щракването, значи не сте поставили елементите точно и ще се наложи да опитате пак.
  4. Когато един или повече клавиши при натискане не работят, това най-често е проблем с контролера на клавиатурата. Това значи, че лаптопа ви плаче за нова клавиатура. Не се потете да я поправяте.

Самата операция по подмяна на счупения бутон не е трудна за специалистите, но за човек който не е практикувал тази дейност е трудоемко. Не защото е толкова трудно, а защото работата е „пипкава”. Самото разстояние между клавишите е много малко и подмяната изисква сръчност и концентрация.

В случай, че не е счупен само един клавиш, а примерно 5-6 няма смисъл да подменяте и поправяте само тях. В зависимост от модела на лаптопа клавишите са с различна цена. Цената на 6 клавиша може да достигне цената на цялата клавиатура. Пак в зависимост от модела една нова клавиатура за лаптоп може да струва от 40 до 150 лева. За радост повечето клавиатури са на стойност около 40-50 лева.

След като се посъветвате със специалист от сервиза сами преценете дали ще подмените само неработещите и липсващи бутони или цялата клавиатура.

%d блогъра харесват това: