Български Руский язык English

Почистване на препълнeн диск C на системния дял – можем ли сами да го почистим безопасно?

Един много често срещан проблем при потребители на Windows и Android OS инсталирани на компютри, лаптопи и таблети е препълнен диск С. Защо проблема с препълен системен дял C: е толкова сериозен? Може ли просто да не му обръщаме внимание? Какво толкова като е препълнен?

Ако става дума за препълване на някой от другите дялове на диска, такъв на който нямаме инсталирана операционна система, отговора е да!, може да не обръщаме внимание , че е препълнен. Когато става дума обаче за системния дял най-често отбелязан с C: , то тогава проблема ни е сериозен и определено не може с лека ръка да се правим че не го забелязваме. Причината за това е проста. Когато системния дял се препълни машината просто спира да изпълнява елементарни команди като принтиране, сърфиране и много други, които изискват кеширане на данни върху твърдия диск. Освен това е възможно да крашне системата. Да се появят грешки във файловата система, които да доведат дори до пълен срив на операционната система. Не си правете шеги с пълен системен диск. Ако не знаете какво да правите, по-добре веднага потърсете специалист, който да реши проблема с препълването. Има много начини това да се направи, но повечето са известни само на софтуерните и компютърни специалисти. В тази статия ще изброя няколко възможни варианта за освобождаване на свободно пространство в диск C:.

Нещата които сами може да направите не са много, но все пак има такива:

На първо място – проверете дали нямате прекалено големи файлове в системния диск C. Такива обикновено са филми, инсталационни файлове на игри, или програми, които са свалени от интернет, торенти и прочее, които не трябва да стоят в C:. Ако има такива, или ги изтрийте, или ги преместете в друг дял или диск.

Второ: може да свалите и използвате някои от най-често предпочитаните програми за автоматизирано почистване на диска. Такива са CCleaner, FCleaner, BleachBit и други подобни.

Трето: проверете системата за вируси като сканирате с някои от най-известните антивирусни програми, като MalwareBytes, Hitman Pro и други и почистете сами компютъра си от вируси.

В случай че направите описаните възможни неща, но те не помогнат в достатъчна степен да се справите сами с проблема, на помощ идват професионалистите.

Сервизно има няколко начина да се реши напълно проблема с препълването на диска:

Първо диска се сканира с програми, които показват точно кои файлове и папки пълнят системата подобно на торта. Голяма част от тези файлове е възможно да са системни и скрити. Но за специалистите това не е проблем, защото те знаят какво е безопасно да се изтрие от тях , а кое не бива да се пипа.

Препълнен диск CВторо – възможно е да има заделено много малко място в C, а това в другите съседни дялове да е пък прекалено голямо. В такива случаи е възможно разпределяне на свободното пространство между дяловете без риск от загуба на данни, с помощта на специализиран софтуер, който е в състояние да преоразмери дяловете, без да променя каквото и да било от тяхното съдържание и без да рискува целостта на операционната система.

В специализирания сервиз е възможно също така, в случай че твърдия диск е много малък по обем и е препълнен с информация като цяло, да се направи ъпгрейд на диска към по-голям диск без риск от загуба на каквато и да било информация. Това става като с помощта на специализирана програма се прави огледален образ от по-малкия върху по-големия – нов диск. При това данните се преместват непокътнати и пропорционално се разместват на новия диск. В резултат пространството става повече, а данните не се променят.

Освен всичко това, в добрия сервиз ще проверят състоянието на хард диска като цяло. Много често дори не предполагаме, че имаме проблем с хард диска докато проблема не се диагностицира.

%d блогъра харесват това: